W niedzielę 23 października odbył się II etap VII edycji Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich pn. „Bitwa Regionów” w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w im. Krzysztofa Kluka w Rudce.
Bitwa Regionów to ogólnopolski konkurs przeznaczony dla Kół Gospodyń Wiejskich. Konkurs ma na celu promowanie kuchni regionalnej, którą kultywują kolejne pokolenia z zamiłowania do tradycji. Organizatorami są Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa. Podczas imprezy swoje stoisko z punktem doradczym zaprezentował między innymi Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie. Jednym z punktów programu był panel dyskusyjny o tematyce dotyczącej Kół Gospodyń Wiejskich, w którym udział wzięli przedstawiciele instytucji pracujących na rzecz rolnictwa i mieszkańców obszarów wiejskich, w tym Wojciech Mojkowski – Dyrektor Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie. W swojej wypowiedzi podkreślił rolę Kół Gospodyń Wiejskich w aktywizacji społeczności lokalnych. Ponadto przedstawił operacje zrealizowane wspólnie z KGW oraz możliwości dalszej współpracy, jak również zaprosił do korzystania z ofert PODR skierowanych do Kół Gospodyń Wiejskich.
O wejście do finału krajowego rywalizowało 13 potraw przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich, które zostały wyłonione w etapach powiatowych:
- Koło Gospodyń Wiejskich Rakowianki w Rakówku – Kiszka ziemniaczana, powiat suwalski;
- Koło Gospodyń Wiejskich w Pieńczykowie – Babka ziemniaczana, powiat grajewski;
- Koło Gospodyń Wiejskich w Przystawańcach – KLECKYNĖ, powiat sejneński;
- Koło Gospodyń Wiejskich Kobylińskie Maczki – Pijak w słoninie, powiat wysokomazowiecki;
- Koło Gospodyń Wiejskich w Karakulach – Salceson “Babuni” pieczony z podrobów, powiat białostocki;
- Koło Gospodyń Wiejskich Nadbużanki w Mielniku – Talarki z Buga, powiat siemiatycki;
- Koło Gospodyń Wiejskich “BONA” w Brańsku – Ossobuco z rogacza, pieczone w sosie czosnkowo-jałowcowym na runie leśnym z ziemniaczkami, powiat bielski;
- Koło Gospodyń Wiejskich Dobry Las – Gulon z Jełoźec, powiat łomżyński;
- Koło Gospodyń Wiejskich w Narwi – Babka “Hopka”, powiat hajnowski;
- Koło Gospodyń Wiejskich w Szczodruchach – Chłopskie roladki wołowe, powiat zambrowski;
- Koło Gospodyń Wiejskich ,,Zabielanki” w Zabielu – Faszerowany szczupak z Biebrzy w lekkiej galaretce podany z sosem tatarskim, powiat moniecki;
- Koło Gospodyń Wiejskich w Szczebrze – Soczewiaki, powiat augustowski;
- Koło Gospodyń Wiejskich w Rogienicach Wielkich – Babka ziemniaczana, powiat kolneński.
Najwyżej ocenione zostało danie „Faszerowany szczupak z Biebrzy w lekkiej galaretce podany z sosem tatarskim” przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich „Zabielanki” z miejscowości Zabiele, powiat moniecki, które tym samym otrzymało nagrodę główną w wysokości 5000 złotych.
Zwycięzcom jeszcze raz gratulujemy i życzymy sukcesów na etapie krajowym.
Beata Puławska