Gala serów, to niezwykłe smaki, cała paleta barwnych serów przystrojonych w pięknych kompozycjach, konkurs serowarski dla uczestników projektu, wykłady serowarskie oraz konsultacje na temat przetwórstwa serów z ekspertami w tej dziedzinie. Wydarzenie to zorganizował Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich.
Dnia 4 października 2022 roku odbyła się Gala serów w ramach projektu pn. ,,Podlaska Akademia Serowarska” III Edycja. Wydarzenie miało na celu podsumowanie kilkuetapowego projektu, podczas którego mieszkańcy obszarów wiejskich uczyli się praktyki wytwarzania serów podpuszczkowych oraz kwasowych, pod okiem Antoniego Pluta prof. Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Celem operacji było ułatwienie współpracy podmiotów rynkowych poprzez stworzenie warunków do poszukiwania i nawiązywania partnerstw pomiędzy nimi, w dążeniu do zwiększenia ich siły przetargowej, w tym wymiany doświadczeń i praktyk w zakresie produkcji serów farmerskich oraz wprowadzania ich na rynek w formie krótkich łańcuchów dostaw, a także prezentacja dobrych praktyk z tej gałęzi. Projekt skupił 140 osób, które miały okazję zasmakować podlaskich przysmaków, jak również producentów serów podpuszczkowych oraz kwasowych.
Galę serów rozpoczął Wojciech Mojkowski, Dyrektor Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, zachęcając uczestników konferencji do tworzenia we własnych gospodarstwach rolnych przetwórstwa na małą skale poprzez zakładanie działalności rolniczych takich jak RHD czy MLO.
Podczas Gali serów odbiorcy zaprezentowali swoje umiejętności w konkursie serowarskim. Rywalizowano w dwóch kategoriach:
- Ser podpuszczkowy
- Ser kwasowy
Jury w składzie:
– Pan dr hab. Antoni Pluta, prof. Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie,
– Pani Grażyna Kajurek mgr inż. Technologii żywności, nauczyciel szkół zawodowych w Wysokiem Mazowieckiem,
– Pan Adam Zaremba Zastępca Dyrektora Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie
oceniło wystawców serów i wyłoniło laureatów konkursu za zajecie trzech miejsc w każdej z kategorii. Ocenie zostało poddanych aż 36 serów, 18 serów podpuszczkowych oraz 18 serów kwasowych. Oceniający brali pod uwagę smak, konsystencję oraz wygląd zaprezentowanych serów.
Zwycięzcami za najsmaczniejszy ser podpuszczkowy zostali:
Danuta Praczuk – miejsce I
Wanda Hryc – miejsce II
Paweł Bujnowski – miejsce III
Zdobywcami nagród za najsmaczniejszy ser kwasowy zostali:
Barbara Łapińska – miejsce I
Małgorzata Wasiuk – miejsce II
Leszek Skrodzki – miejsce III
Wszystkim laureatom jeszcze raz składamy zasłużone gratulacje. Każdy z uczestników konkursu został nagrodzony drobnym upominkiem i uhonorowany dyplomem.
Katarzyna Domżalska