Kurowo w ostatni weekend sierpnia zamieniło się w stolicę podlaskiego pszczelarstwa. Tłumy ludzi odwiedziły siedzibę Narwiańskiego Parku Narodowego, aby już po raz 22. uczestniczyć w Biesiadzie Miodowej.
Podlascy bartnicy spotkali się tam, aby zaprezentować swoje najlepsze produkty pszczelarskie pochodzące z najczystszego obszaru Zielonych Płuc Polski. Nie zabrakowało również lokalnych przysmaków – narwiańskich ogórków i kapusty, wybornych wędlin, serów, pieczywa oraz smacznych wypieków.
Swoje stoiska edukacyjne przygotowały parki narodowe z regionu, a także instytucje wspierające rolnictwo m.in. Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego oraz Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Wysokiem Mazowieckiem.
Były też atrakcje dla dzieci, bańki mydlane, szczudlarze, miasteczko ruchu drogowego i pokazy policyjnego sprzętu.
Od lat głównym celem wydarzenia jest promocja walorów przyrodniczych i kulturowych województwa podlaskiego. Oprócz pszczelarzy zaprezentowali się także rękodzielnicy i rzemieślnicy, a na scenie wystąpiły regionalne zespoły i kapele folkowe, które bawiły odwiedzających muzyką i śpiewem.
W tym roku Biesiada Miodowa w Kurowie została laureatką Podlaskiej Marki 2021 w kategorii „Wydarzenie”.
Organizatorami imprezy byli Narwiański Park Narodowy, gmina Kobylin Borzymy oraz starostwo powiatowe w Wysokiem Mazowieckiem.
Podczas tego wyjątkowego wydarzenia nie zabrakowało nagród dla najlepszych produktów pszczelarskich. Wojciech Mojkowski, Dyrektor Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie wybrał i nagrodził pucharem oraz bonem podarunkowym za „Najatrakcyjniejsze stoisko pszczelarskie” Gospodarstwo Pasieczne „Bartnik Mazurski” Państwa Agnieszki i Roberta Pucer z Gnatowa.
Organizatorzy nagrodzili podlaskich pszczelarzy w następujących konkursach:
Najsmaczniejszy miód w ocenie jury:
III miejsce – Wojciech Siniło (MIÓD WRZOSOWY)
II miejsce – Robert Pucer (MIÓD GŁOGOWY)
I miejsce – Piotr Olesiuk (MIÓD Z PYŁKIEM I PROPOLISEM)
Najsmaczniejszy miód w ocenie publiczności:
III miejsce – Mariusz Marczak (MIÓD nektarowo spadziowy)
II miejsce – Kazimierz Piszczatowski (MIÓD BAGIENNY)
I miejsce – KRZYSZTOF SUREL (MIÓD z terenów leśnych nektarowo – spadziowy)
Najlepsza nalewka na miodzie:
III miejsce – EUGENIUSZ DMOCHOWSKI (ŚLIWOWICA Z MIODEM)
II miejsce – KAMIL FASZCZEWSKI (BEZÓWKA)
I miejsce – MARIUSZ MARCZAK (KRUPNIK MIODOWY)
Innowacyjny produkt pszczeli – Dyplom i kosz prezentowy Dyrektora Podlaskiego Oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Łomży otrzymał Pan Piotr Olesiuk.
Zwycięzcy wszystkich konkursów otrzymali kosze prezentowe ufundowane przez firmę Chorten.
Zapraszamy do obejrzenia relacji i obserwowania naszych profili na mediach społecznościowych.
Edyta Porowska
Specjalista ds. promocji
fot. M. Pruszyński; E. Porowska