16 lipca w Piątnicy odbyły się powiatowe eliminacje do VII edycji konkursu kulinarnego Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów”. Organizatorem tego konkursu jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa we współpracy z Agencją Restrukturyzacji Rolnictwa i Kasą Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego. Ideą tego wydarzenia jest promocja polskiej żywności tej regionalnej, tradycyjnej oprawionej w lokalny folklor.
Do udziału w „Bitwie Regionów” w powiecie łomżyńskim zgłosiło się osiem Kół Gospodyń Wiejskich. Prześcigały się w swoich pomysłach kulinarnych oraz aranżacji swoich stoisk. Można było popróbować tradycyjnego rejbaka, gulona czy też cielęcinę lub pasztet z królika. Nie zabrakło też słodkości w postaci ciast drożdżowych, z owocami sezonowymi czy rogalików i innych wypieków regionalnych.
Poziom był bardzo wyrównany, ale jury po wnikliwej ocenie i długiej dyskusji wyłoniło te najlepsze:
I miejsce – KGW Dobry Las za gulon z jełoźec,
II miejsce – Stowarzyszenie Kobiet Wiejskich „Jankowianki” za rejbaka, czyli babkę ziemniaczaną,
III miejsce – KGW Dobrzyjałowo za pasztet z królika.
Zwycięzcy otrzymali nagrody pieniężne ufundowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oraz nagrody rzeczowe. Wszystkie Koła zostały uhonorowane dyplomami i upominkami w postaci książek.
Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Łomży przygotował stoisko informacyjne, w którym doradcy służyli merytorycznymi poradami z zakresu racjonalnego żywienia i profilaktyki zdrowotnej oraz Rolniczego Handlu Detalicznego.
Wydarzenie to zostało połączone z Turniejem Charytatywnym na rzecz Filipka Nowackiego.
Elżbieta Grunwald
PZDR Łomża