Slide
Slide

Najlepsze produkty regionalne woj. Podlaskiego w 2022

lip 4, 2022 | Aktualności

Od 22 lat w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo, corocznie wybierane są najsmaczniejsze tradycyjne produkty. W tym roku z województwa podlaskiego zgłoszonych zostało blisko 80 produktów w czterech kategoriach przez ponad 40 producentów. Sam konkurs ma zasięg ogólnopolski z regionalnymi etapami w poszczególnych województwach. Podlaski finał regionalny odbył się w sobotę 2 lipca 2022 w Augustowie.

Jak podkreśliła Izabela Byszewska – przewodnicząca Jury konkursu i jego pomysłodawczyni, Podlaskie jest w gronie kilku województw, gdzie za każdym razem udział bierze duża liczba różnorodnych kulinariów i zawsze są to wyjątkowe wyroby. Na członkach Komisji konkursowej równie duże wrażenie jak same produkty, zrobiła dbałość wystawców o aranżację i wystrój stoiska z prezentowanymi wyrobami. Jednak najważniejsza jest historia i tradycyjny sposób wytwarzania produktu.

W tegorocznej, XXI edycji Konkursu, produkty oceniało Jury w składzie:

  • Izabela Byszewska – przewodnicząca Jury, Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie
  • Dominik Orłowski – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie
  • Iwona Krzyżanowska – Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego
  • Agnieszka Wioletta Kwiatkowska – Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa OT w Białymstoku
  • Joanna Czarkowska – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Nagrody i wyróżnienia ufundowane zostały przez Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego oraz przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Białymstoku.

W uznaniu zasług w kultywowaniu tradycji podlaskiego dziedzictwa kulinarnego oraz propagowaniu idei konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo, Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie ufundował „Nagrodę Dyrektora PODR”, którą Pani Mariannie Rogało za dolistowskie kulki ziemniaczane, wręczył z-ca dyrektora – Tadeusz Markowski.

Zmagania konkursowe przebiegały w czterech kategoriach głównych z podkategoriami, a Jury po ocenie i degustacji zaprezentowanych produktów postanowiło przyznać następujące nagrody i wyróżnienia, które podczas Targów „Polska Smakuje” wręczali ich fundatorzy:

I kategoria – produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

  1. produkty i przetwory mięsne

I nagroda: Rafał Dyczewski, Zakład Przetwórstwa Mięsnego – za koronę weselną

Alicja Sienkiewicz – Dawidowska, KGW w Rudzie – za roladę z dzikiej kaczki

Małgorzata Wojtach – za polędwicę dojrzewającą na piecu

Wyróżnienie: RHD Swojskie Wędliny Mgdalena Kosakowska – za kaszankę

Lucyna Tkaczuk, KGW Hołodzianki – za mięsny specjał w słoiku

  1. produkty i przetwory z ryb

I nagroda: KGW w Radziłowie – za jaziowe nóżki

Wyróżnienie: Monika Giczewska, Catering NIKA – za pasztet ze szczupaka jeziornego

Wioletta Wróblewska, KGW w Brzeźniu – za lina w occie

  1. produkty mleczne

I nagroda: Paweł Bujnowski – za ser Biebrzański Batalion,

Adam Lewczuk, Serowarnia Sery z Puszczy Białowieskiej – za  ser z czosnkiem niedźwiedzim

  1. miody

I  nagroda: Tadeusz Kruszewski, „Pasieka Majowa” – za  miód znad Buga

II kategoria – produktów regionalnych pochodzenia roślinnego:

  1. przetwory owocowew tej podkategorii Jury nie przyznało nagrody
  2. przetwory warzywne:

I nagroda: Małgorzata Ostapowicz, Agroturystyka „Leśny Dworek” – za  turki (kołpaki) marynowane

Wyróżnienie: Teresa Wykowska – za ogórki kiszone z beczki

Zbigniew Cybula – za łodygi czosnku w zalewie

  1. produkty zbożowe

I nagroda: Helena Kalinowska, Stowarzyszenie  „Moszczonka” w Moszczonie Pańskiej – za kisiel owsiany

Wyróżnienie: Jan Tomaszewski – za chleb swojski na zakwasie i serwatce

  1. wyroby cukiernicze:

I nagroda: Bożena Radziszewska – za piernik dojrzewający

Regina Pik, „Domowe Ciasta Reni” – za mrowisko (Skruzdelynas)

III kategoria – napojów regionalnych:

  1. napoje bezalkoholowe:

I nagroda: Renata Lewocz, Agroturystyka „Zielony Domek nad Biebrzą” – za podpiwek chmielowy na czarnym bzie

Wyróżnienie: Anna Sienkiewicz, RHD Gospodarstwo rolne – za syrop „Na zdrowie”

  1. napoje alkoholowe

I nagroda: Alina Jankowska – za wino różane

Wyróżnienie: Wioletta Wróblewska, KGW Hołodzianki – za nalewkę z korzenia pokrzywy

IV kategoria – innych produktów regionalnych:

I nagroda: Marta Grygoruk, KGW Hołodzianki – za postne pączki z kapustą i grzybami

Wojciech Ofman, KGW Sąsiedzi z Kolonii Boćki – za cymbały

Wyróżnienie: Dorota Puchalska, Gospoda Ziemia Brańska – za kulebiak nieziemski

Teresa Biziewska, PHU Bi-Te – za soczewiaki

Nominacje do nagrody „Perła 2022” otrzymały następujące produkty:

  1. Gęsi pipek – KGW w Radziłowie
  2. Salceson ozorkowy – RHD Swojskie Wędliny, Magdalena Kosakowska
  3. Galaretka z czerwonych porzeczek – Halina Raducha
  4. Kapusta kiszona w główce – Anna Sienkiewicz
  5. Chleb wiejski na zakwasie – Marianna Rogało, Gospodarstwo Agroturystyczne „Biebrzańskie Eldorado”
  6. Augustowskie rogale – Małgorzata Ostapowicz, Agroturystyka „Leśny Dworek”.

Spośród sześciu nominowanych produktów, Krajowa Kapituła Konkursu wyłoni te, które otrzymają ww. nagrodę Perły podczas Wielkiego Finału XXI edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” w dniu 25 września 2022 r., w trakcie Targów Smaki Regionów w Poznaniu w pawilonie 11 (tzw. Iglica).

W program regionalnego konkursu wpisała się także podlaska kategoria „Od pola do stołu”, której patronem jest Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego i w tej kategorii nagrodzono i wyróżniono produkty:

Nagroda: Zupa z pokrzywy – Marianna Rogało, Gospodarstwo Agroturystyczne „Biebrzańskie Eldorado

Wyróżnienie: Pasztet z kaczki – Monika Kosiorek-Olbryś, Zajazd Herbu Wielbut

Zakwas wielowarzywny – Anna Sienkiewicz, Gospodarstwo Rolne RHD.

Joanna Czarkowska, Główny specjalista

 

Odsłony : 95
Skip to content