Od 22 lat w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo, corocznie wybierane są najsmaczniejsze tradycyjne produkty. W tym roku z województwa podlaskiego zgłoszonych zostało blisko 80 produktów w czterech kategoriach przez ponad 40 producentów. Sam konkurs ma zasięg ogólnopolski z regionalnymi etapami w poszczególnych województwach. Podlaski finał regionalny odbył się w sobotę 2 lipca 2022 w Augustowie.
Jak podkreśliła Izabela Byszewska – przewodnicząca Jury konkursu i jego pomysłodawczyni, Podlaskie jest w gronie kilku województw, gdzie za każdym razem udział bierze duża liczba różnorodnych kulinariów i zawsze są to wyjątkowe wyroby. Na członkach Komisji konkursowej równie duże wrażenie jak same produkty, zrobiła dbałość wystawców o aranżację i wystrój stoiska z prezentowanymi wyrobami. Jednak najważniejsza jest historia i tradycyjny sposób wytwarzania produktu.
W tegorocznej, XXI edycji Konkursu, produkty oceniało Jury w składzie:
- Izabela Byszewska – przewodnicząca Jury, Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie
- Dominik Orłowski – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie
- Iwona Krzyżanowska – Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego
- Agnieszka Wioletta Kwiatkowska – Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa OT w Białymstoku
- Joanna Czarkowska – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie
Nagrody i wyróżnienia ufundowane zostały przez Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego oraz przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Białymstoku.
W uznaniu zasług w kultywowaniu tradycji podlaskiego dziedzictwa kulinarnego oraz propagowaniu idei konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo, Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie ufundował „Nagrodę Dyrektora PODR”, którą Pani Mariannie Rogało za dolistowskie kulki ziemniaczane, wręczył z-ca dyrektora – Tadeusz Markowski.
Zmagania konkursowe przebiegały w czterech kategoriach głównych z podkategoriami, a Jury po ocenie i degustacji zaprezentowanych produktów postanowiło przyznać następujące nagrody i wyróżnienia, które podczas Targów „Polska Smakuje” wręczali ich fundatorzy:
I kategoria – produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:
- produkty i przetwory mięsne
I nagroda: Rafał Dyczewski, Zakład Przetwórstwa Mięsnego – za koronę weselną
Alicja Sienkiewicz – Dawidowska, KGW w Rudzie – za roladę z dzikiej kaczki
Małgorzata Wojtach – za polędwicę dojrzewającą na piecu
Wyróżnienie: RHD Swojskie Wędliny Mgdalena Kosakowska – za kaszankę
Lucyna Tkaczuk, KGW Hołodzianki – za mięsny specjał w słoiku
- produkty i przetwory z ryb
I nagroda: KGW w Radziłowie – za jaziowe nóżki
Wyróżnienie: Monika Giczewska, Catering NIKA – za pasztet ze szczupaka jeziornego
Wioletta Wróblewska, KGW w Brzeźniu – za lina w occie
- produkty mleczne
I nagroda: Paweł Bujnowski – za ser Biebrzański Batalion,
Adam Lewczuk, Serowarnia Sery z Puszczy Białowieskiej – za ser z czosnkiem niedźwiedzim
- miody
I nagroda: Tadeusz Kruszewski, „Pasieka Majowa” – za miód znad Buga
II kategoria – produktów regionalnych pochodzenia roślinnego:
- przetwory owocowe – w tej podkategorii Jury nie przyznało nagrody
- przetwory warzywne:
I nagroda: Małgorzata Ostapowicz, Agroturystyka „Leśny Dworek” – za turki (kołpaki) marynowane
Wyróżnienie: Teresa Wykowska – za ogórki kiszone z beczki
Zbigniew Cybula – za łodygi czosnku w zalewie
- produkty zbożowe
I nagroda: Helena Kalinowska, Stowarzyszenie „Moszczonka” w Moszczonie Pańskiej – za kisiel owsiany
Wyróżnienie: Jan Tomaszewski – za chleb swojski na zakwasie i serwatce
- wyroby cukiernicze:
I nagroda: Bożena Radziszewska – za piernik dojrzewający
Regina Pik, „Domowe Ciasta Reni” – za mrowisko (Skruzdelynas)
III kategoria – napojów regionalnych:
- napoje bezalkoholowe:
I nagroda: Renata Lewocz, Agroturystyka „Zielony Domek nad Biebrzą” – za podpiwek chmielowy na czarnym bzie
Wyróżnienie: Anna Sienkiewicz, RHD Gospodarstwo rolne – za syrop „Na zdrowie”
- napoje alkoholowe
I nagroda: Alina Jankowska – za wino różane
Wyróżnienie: Wioletta Wróblewska, KGW Hołodzianki – za nalewkę z korzenia pokrzywy
IV kategoria – innych produktów regionalnych:
I nagroda: Marta Grygoruk, KGW Hołodzianki – za postne pączki z kapustą i grzybami
Wojciech Ofman, KGW Sąsiedzi z Kolonii Boćki – za cymbały
Wyróżnienie: Dorota Puchalska, Gospoda Ziemia Brańska – za kulebiak nieziemski
Teresa Biziewska, PHU Bi-Te – za soczewiaki
Nominacje do nagrody „Perła 2022” otrzymały następujące produkty:
- Gęsi pipek – KGW w Radziłowie
- Salceson ozorkowy – RHD Swojskie Wędliny, Magdalena Kosakowska
- Galaretka z czerwonych porzeczek – Halina Raducha
- Kapusta kiszona w główce – Anna Sienkiewicz
- Chleb wiejski na zakwasie – Marianna Rogało, Gospodarstwo Agroturystyczne „Biebrzańskie Eldorado”
- Augustowskie rogale – Małgorzata Ostapowicz, Agroturystyka „Leśny Dworek”.
Spośród sześciu nominowanych produktów, Krajowa Kapituła Konkursu wyłoni te, które otrzymają ww. nagrodę Perły podczas Wielkiego Finału XXI edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” w dniu 25 września 2022 r., w trakcie Targów Smaki Regionów w Poznaniu w pawilonie 11 (tzw. Iglica).
W program regionalnego konkursu wpisała się także podlaska kategoria „Od pola do stołu”, której patronem jest Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego i w tej kategorii nagrodzono i wyróżniono produkty:
Nagroda: Zupa z pokrzywy – Marianna Rogało, Gospodarstwo Agroturystyczne „Biebrzańskie Eldorado
Wyróżnienie: Pasztet z kaczki – Monika Kosiorek-Olbryś, Zajazd Herbu Wielbut
Zakwas wielowarzywny – Anna Sienkiewicz, Gospodarstwo Rolne RHD.
Joanna Czarkowska, Główny specjalista