waskiwzh2022
waskiwzh2022
waskiwzh2022
waskiwzh2022
waskiwzh2022

Warsztaty polowe i festiwal smaków – aktywna niedziela z udziałem PODR Szepietowo

cze 19, 2022 | Aktualności

19 czerwca, rolnicy, studenci, uczniowie szkół średnich rolniczych, przedstawiciele instytucji i firm prywatnych związanych z sektorem rolno – spożywczym z województwa podlaskiego tłumnie zagościli w Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Krzyżewie. Celem wizyty było zwiększenie wiedzy z zakresu: właściwej uprawy gleby, dbałości o jej strukturę, potrzeby sporządzania planów nawozowych, właściwego doboru odmian roślin i korzystania z kwalifikowalnego materiału siewnego a także zachęcenie do stosowania w rolnictwie maszyn służących ochronie środowiska.

Uczestnicy spotkania wzięli udział w warsztatach polowych nt. Zasad rolnictwa zrównoważonego ze szczególnym uwzględnieniem właściwego doboru odmian roślin uprawnych i innowacyjnych technik w rolnictwie. Uczniowie z zainteresowaniem wysłuchali merytorycznych wykładów oraz zwiedzili doświadczalną kolekcję odmian roślin zbożowych i bobowatych, które przygotowała na warsztaty SDOO w Krzyżewie. Rolnicy z zaciekawieniem oglądali pokazy pracy zaawansowanych technologiczne maszyn, które podczas wykonywanych zabiegów agrotechnicznych wpływają na ochronę środowiska.

Niewątpliwie atrakcyjnym elementem warsztatów był konkurs pod nazwą „Czy znasz zasady zrównoważonego gospodarowania?”. Wszyscy goście Stacji z chęcią ruszyli by sprawdzić swoją wiedzę, dzięki temu nawiązały się kolejne tematy dot. m.in. właściwego doboru odmian roślin uprawnych i innowacyjnych technik w rolnictwie.

Spotkanie mało charakter dyskusji, co spowodowało, że odbiorcy wydarzenia nie tylko zwiększyli swoją świadomość w temacie, szeroko rozumianego rolnictwa zrównoważonego, ale również wymienili się doświadczeniami polowymi.

Istotę wydarzenia, podnieśli również w swoich wypowiedziach obecni goście, których przywitał Arkadiusz Kalinowski, Dyrektor Stacji Oceny Odmian w Krzyżewie.

Z ramienia samorządu województwa podlaskiego, głos zabrał Łukasz Siekierko – Wiceprzewodniczący Sejmiku Województwa Podlaskiego – Cieszę się, że jako samorząd województwa podlaskiego możemy wspomagać organizację takich wydarzeń. Myślę, że nikogo nie trzeba przekonywać, że rolnictwo jest gałęzią gospodarki, która wiedzie prym na terenie województwa podlaskiego, a zwłaszcza na terenie powiatu wysokomazowieckiego. – pogratulował organizatorom, a zebranym życzył wielu interesujących chwil na warsztatach. Bogdan Zieliński starosta wysokomazowiecki podkreślił znaczenie SDOO, zwrócił się do uczestników spotkania – Działalność Stacji Oceny Odmian w Krzyżewie gwarantuje dla naszych rolników, przede wszystkim rozwój. Chciałbym aby tak jednostka była wiodącą, która również wychodzi poza teren naszego województwa. Wiadomo, powiat wysokomazowiecki jest powiatem stricte rolniczym. Tutaj wszystko dzieje się wokół rolnictwa. – w swojej wypowiedzi życzył również, dyrekcji i pracownikom SDOO w Krzyżewie, aby ich praca godnie służyła rolnikom z terenu kraju, województwa i powiatu.

W spotkaniu udział wziął Wojciech Mojkowski – dyrektor Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie wraz z pracownikami, Marek Siniło – Wiceprezes Podlaskiej Izby Rolniczej wraz z pracownikami, Józef Zajkowski – wójt gminy Sokoły, Rafał Iwan – dyrektor Zespołu Szkół im. Stefanii Karpowicz w Krzyżewie, oraz przedsiębiorcy i przedstawiciele instytucji wspierających rolnictwo np. KRUS i ARiMR.

Warsztaty zorganizował Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych Stacja Doświadczalna Oceny Odmian w Krzyżewie przy współpracy Partnera KSOW Zespół Szkół Rolniczych im. Stefanii Karpowicz w Krzyżewie w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 Plan operacyjny na lata 2022–2023.

Nadbużański Festiwal Smaków

Natchnieni wiedzą polową, udaliśmy się na kolejne wydarzenie, którego celem była promocja podlaskich smaków, muzyki i rękodzieła, zatem kultury naszego regionu. Pod nieco tajemniczą nazwą „Nadbużański Festiwal Smaków”, rzeczywiście krył mnóstwo atrakcji dla zwiedzających.

Wszystko odbywało się w malowniczym Gospodarstwie Agroturystycznym Ziołowy Zakątek w Korycinach. Uczestnikom spotkania organizatorzy przygotowali wiele pokazów tematycznych. Odbyły się m.in. warsztaty zielarskie, warsztaty garncarskie, rzeźby w kamieniu i pieczenia chleba. Wrażliwi na pieśni ludowe raczyli się utworami, przygotowanymi przez  Zespół „Pieśni i Tańca Ziemi Łosickiej”, Zespół „Polne Maki”, Zespół „Kalina” oraz Klub Tańców Polskich „Krajka” z Drohiczyna. Występy wywoływały radość i oklaski wśród publiczności. Jak festiwal smaków, to podlaskie wyroby gościły, na podniebieniach odwiedzających Ziołowy Zakątek.

Niesamowitym zaskoczeniem wśród uczestników okazała się degustacja pokrzywowej zupy, która w smaku wcale nie przypominała tej szczypiącej rośliny. Tłumy zwiedzających raczyły się spróbować regionalnych produktów, które oferowali na swoich stoiskach lokalni wytwórcy i koła gospodyń wiejskich. Nie zabrakło również stowarzyszeń i organizacji promujących tradycję kuchni, muzyki i rękodzieła naszego regionu. Rozstrzygnięto konkurs na Kulinarny Ziołowy Przysmak, publiczność chętnie brała udział w konkursie szybkości zbierania ziół oraz wyróżniono zadłużonych zbieraczy ziół z Podlasia.

Ten festiwal organizowany jest w ramach projektu „Nadbużańskie Tradycje Kulinarne” realizowanego wspólnie z parterami z Ukrainy i finansowany jest z Programu Współpracy Transgranicznej Polska- Białoruś – Ukraina 2014 – 2020. Niestety nasi partnerzy z Ukrainy nie mogli przyjechać na wydarzenie ze względu na wojnę. W projekcie zrealizowaliśmy cykl warsztatów kulinarnych, w których uczestniczyli przede wszystkim przedstawiciele KGW. Dodatkowo zostanie przygotowana książka kulinarna z tradycyjnymi przepisami na dania kuchni polsko-ukraińskiej, w tym roku planowany jest również obóz dla młodzieży z Ukrainy. Celem naszego projektu jest ochrona i promocja kulinarnego dziedzictwa regionów Nadbużańskich, zrównoważony rozwój turystyki w oparciu o kulturowy potencjał regionów obydwu krajów Polski i Ukrainy. Dopisali partnerzy projektu współpracy „Kuchnia nas łączy” LGD NEMUNAS, którzy przyjechali z Litwy, wśród nich był Wiceminister Rolnictwa Litwy Egidius Giedraitis. Są dziś stoiska z lokalnymi potrawami pochodzącymi z Ukrainy i Litwy. Wcześniej odbyły się warsztaty kulinarne, natomiast w sierpniu planowany jest obóz z dziećmi z Ukrainy. Chcemy, żeby odbiorcy naszych działań poznali lokalne produkty, lokalnych producentów oraz lokalne atrakcje turystyczne na Podlasiu Nadbużańskim – od kuchni zdradziła nam Pani Agnieszka Wojtkowska – prezes Lokalnej Grupy Działania (LGD) Tygiel Doliny Bugu.

W wydarzeniu udział wzięli mieszkańcy naszego województwa i nie tylko. Przybyli również goście z instytucji wspierających promocję festiwalu oraz media. Zapraszamy do fotorelacji z dzisiejszych wydarzeń i zachęcamy do śledzenia naszych mediów społecznościowych.

Sylwia Sikorska

Koordynator sekcji wydawnictw i promocji

PODR Szepietowo

fot. E. Porowska

 

 

Odsłony : 136
Skip to content