W najnowszym wydaniu „Wiadomości Rolniczych” przeczytacie o sukcesach podlaskich rolników i przedsiębiorców. Z ogromną satysfakcją prezentujemy zwycięzców konkursów przeprowadzonych w województwie podlaskim: poznacie więc właścicieli najbezpieczniejszego gospodarstwa rolnego, gospodarstwa ekologicznego i gospodarstw agroturystycznych. Przedstawiamy najlepszego doradcę ekologicznego i zdobywców „Pereł” – ogólnokrajowego konkursu na najlepszy produkt kulinarny. Zwycięzcy konkursu kulinarnego „Sąsiedzi Przy Stole 2021” dzielą się przepisami na potrawy, które zwyciężyły w rywalizacji. Prezentujemy hity Jesiennych Targów Ogrodniczych. Wszystkim uczestnikom i zwycięzcom składamy gratulacje i życzymy dalszych sukcesów.
W numerze również przeczytacie o tym, jak wykorzystać potencjał odmian mieszańcowych, o produkcji ziemniaków skrobiowych oraz poznacie wyniki plonowania odmian pszenicy jarej w doświadczeniach Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego. Publikujemy kolejny artykuł z cyklu „Pięć kroków ku lepszej somatyce w mleku” tym razem przypominamy jak wybierać ze stada krowy chronicznie chore.
Polecamy artykuł o działalności Koła Gospodyń Wiejskich „Herbasianki”, które dzielą się recepturami na smakołyki, które przygotowują na różne okazje. Przy okazji zachęcamy inne Koła na łamy naszej gazety – opublikujemy każdy przepis, który prześlecie na adres redakcji.
To tylko niektóre artykuły, które rekomendujemy do przeczytania. Jak zwykle zachęcamy do kontaktu z redakcją. Piszcie na adres: redakcja.wr@odr-szepietowo.pl, dzwońcie do redakcji: 86 27 89 06. Życzę miłej lektury.
Anna Fatyga
Redaktor naczelna
Spis treści
Z WOJEWÓDZTWA
Wszystkie barwy jesieni – str.2
Targowe hity – str. 4
Kulinarne podlaskie perełki – str. 6
Najlepsza agroturystyka – str. 8
Bezpieczne gospodarstw rolne – str. 10
Projekt eDWIN nagrodzony na Forum Inteligentnego Rozwoju – str. 11
Inwestycje zapobiegające zniszczeniu potencjału produkcji rolnej – str. 12
ARiMR ogłosiła nabór wniosków na „Tworzenie grup producentów i organizacji producentów” – str.12
Podlaska Akademia Serowarska – str. 14
Uczniowie szkół rolniczych na warsztatach w PODR Szepietowostr – str. 16
TECHNOLOGIA PRODUKCJI
Trzeba wykorzystać potencjał odmian mieszańcowych – str. 18
Plonowanie odmian pszenicy jarej w doświadczeniach PDO – str. 20
Jesteś właścicielem lasu i chcesz dokonać w nim inwestycji? – str. 21
Ziemniaki skrobiowe – co dalej? – str. 22
Wybieraj ze stada krowy chronicznie chore – str. 24
Wosk – wszechstronny produkt pszczeli – str. 26
PRZYJAZNE ROLNICTWO
Najlepsze gospodarstwo ekologiczne – str. 28
PRZEDSIĘBIORCZOŚĆ
Przetwórstwo na małą skalę – str. 30
EKONOMIKA
Biznesplan – narzędzie zarządzania – str. 32
Zakup gospodarstwa rolnego a zwolnienie z podatku od czynności cywilnoprawnych – str. 34
Działalność rolnicza i prowadzenie firmy na gruncie podatku VAT – str. 36
U SĄSIADA
„Herbasianki” łączą pokolenia – str. 42
Przepisy pań z Koła Gospodyń Wiejskich „Herbasianki” – str. 43
W DOMU I OGRODZIE
Sąsiedzi przy stole – str. 44
Babcine słodziaki – str. 45
Idzie zima, idzie mróz… – str. 46