Kulinarne perełki

paź 8, 2021 | Aktualności, Polecane

Pięciu podlaskich wytwórców otrzymało w tym roku prestiżową nagrodą „Perła”. Krajowa Kapituła konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” doceniła wyjątkowy smak, unikalny aromat i atrakcyjną formę podlaskich produktów. Spotkanie ze zwycięzcami tego prestiżowego konkursu odbyło się 7 października w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej w Wasilkowie.

Szpikowany udziec z dzika przygotowany przez Małgorzatę Ostapowicz, udziec z pieca chlebowego Małgorzaty Wojtach, kompot z rajskich jabłuszek Władysława Gryki, sok z kiszonego buraka Marka Sienkiewicza oraz szczupak z angielki w wykonaniu pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Radziłowa – to tegoroczne kulinarne perły naszego województwa.

Dla pań z KGW z Radziłowa to pierwsza tak prestiżowa nagroda. Ale deklarują udział w następnych konkursach, ponieważ mają jeszcze mnóstwo pomysłów i chęci, aby podtrzymywać tradycje kulinarne regionu.

Anna i Marek Sienkiewiczowie z gospodarstwa „Kiszenie z Tradycją” w Czarnej Wsi Kościelnej również po raz pierwszy zostali nagrodzeni „Perłą”. Tegoroczna „Perła” przyznana została za „sok z kiszonego buraka”, który zawiera cenne składniki, a pity regularnie czyni cuda w naszym organizmie – wręcz odmładza.

Władysław Gryka z Suszczego Borku za kompot z rajskich jabłuszek otrzymał drugą w swojej karierze „Perłę”. Kompot nie tylko pięknie wygląda, ale i wybornie smakuje.

Małgorzata Wojtach z rodzinnej firmy „Biebrzańskie Smaki” ze Szpakowa, do dwóch poprzednich „Pereł” dołączyła w tym roku kolejną. Udziec z pieca chlebowego to wyjątkowy produkt, o chrupiącej skórce, który zachwyca smakiem i aromatem.

Małgorzata Ostapowicz z Agroturystyki „Leśny Dworek” w Kryłatce to już prawie „poławiaczka pereł”. W swojej kolekcji ma ich aż cztery, ostatnia za udziec z dzika – soczysty szpikowany wędzoną słoniną zachwyci nawet najwybredniejsze podniebienia.

Nagrody zostały wręczone w Poznaniu, gdzie nagrodzono również Stanisława Derehajłę Wicemarszałka Województwa Podlaskiego. Pan Marszałek otrzymał „Klucz do Polskiej Spiżarni”.

Jest to ogromne wyróżnienie nie dla mnie, ale dla moich rodziców, bo to oni zaszczepili miłość do kulinariów, ale także do kultury stołu. Dedykuję tę nagrodę swoim dzieciom, które – mam nadzieję – przejmą tę miłość do regionu i dumę z bycia Podlasianinem. Jestem teraz klucznikiem podlaskiej spiżarnimówił podczas spotkania w Wasilkowie Stanisław Derehajło.

Gratulacje laureatom złożył także dyrektor Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie Wojciech Mojkowski, wręczając listy gratulacyjne.

Jestem pod ogromnym wrażeniem tego, co Państwo przygotowaliście. Dzięki Wam tradycje kulinarne naszego województwa są zachowane, rozwijane i przekazywane następnym pokoleniom. Jest to bardzo ważne, ponieważ jednym z wyróżników Podlasia jest tradycja kulinarna, znana w całym kraju. To ściąga do nas turystów, to promuje nasze województwo. Dziękuję za serce, które wkładacie w swoje potrawy. Stanowicie konkurencję nie do pobicia!powiedział na spotkaniu Wojciech Mojkowski.

Współpraca pomiędzy podlaskimi instytucjami przy organizacji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” pozwala na szersze promowanie i upowszechnianie informacji o produktach i tradycji naszego regionu. Przyczynia się także do zachowania sposobów wytwarzania podlaskich specjałów i wspierania rodzimych wytwórców.

Anna Fatyga, Joanna Czarkowska
PODR Szepietowo
fot. Anna Fatyga

Odsłony : 986
Przejdź do treści