Zapraszamy do lektury październikowego wydania „Wiadomości Rolniczych”, w których zamieszczamy obszerne relacje z wydarzeń, które odbyły się w ubiegłym miesiącu, a którymi organizatorami lub współorganizatorami był Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie. Przeczytacie o imprezach wystawienniczo-promocyjnych, które odbyły się w PODR Szepietowo, czyli o Regionalnej Wystawie Zwierząt Hodowlanych i Dniach z Doradztwem Rolniczym, o Szkole Młodych Hodowców, o Krajowym Dniu Kukurydzy. Polecamy także relację z konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” – poznajcie tradycyjne podlaskie produkty, również te nominowane do nagrody „Perła”. Kto otrzyma tę prestiżową nagrody prze czytacie w następnym wydaniu „Wiadomości”.
Ponadto polecamy m.in. artykuł o spółdzielczości, jednocześnie zachęcając do tworzenia spółdzielni jako przedsiębiorstw z „ludzką twarzą”. Pozytywnym przykładem takiej spółdzielni jest Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna w Krzywej w gminie Bielsk Podlaski. Publikujemy kolejny artykuł z cyklu „Pięć kroków ku lepszej somatyce w mleku” tym razem przypominamy jak prawidłowo przygotować krowę do doju. Przeczytajcie też o rolniku, który podjął wielkie wyzwanie i zasadził jedną z pierwszych plantacji konopi na Podlasiu.
To tylko niektóre artykuły, które rekomendujemy do przeczytania. Jak zwykle zachęcamy do kontaktu z redakcją. Zapraszamy na nasze łamy rolników, osoby z pasją, konstruktorów, innowatorów, Koła Gospodyń Wiejskich – podzielcie się swoimi talentami, pasjami, pomysłami. Piszcie na adres: redakcja.wr@odr-szepietowo.pl, dzwońcie do redakcji: 86 27 89 06. Odpowiemy na każdy list, na każdy telefon. Czekamy na Wasze propozycje tematów, jakie chcielibyście przeczytać w „Wiadomościach Rolniczych”.
Życzę miłej lektury
Anna Fatyga
Redaktor naczelna
Spis treści
Z WOJEWÓDZTWA
Jesienne rośliny do sadu i ogrodu kupisz na targach w Szepietowie – str. 2
Wyniki XXVII Regionalnej Wystawy Zwierząt Hodowlanych – str. 4
Hit, hit, hurra… – str. 8
Smacznie i z tradycją – str.10
Produkty na „Perłę” – str. 12
eWoP – nowa aplikacja ARiMR – str. 13
Kukurydza ziarnem przyszłości – str. 14
Tradycje kulinarne wczoraj i dziś – str. 16
TECHNOLOGIA PRODUKCJI
Ubój z konieczności poza rzeźnią – str.18
Prawidłowo przygotuj krowę do doju – str. 20
Pasieka z tradycją – str. 22
Jedyna taka Szkoła w Polsce – str. 24
PRZYJAZNE ROLNICTWO
Biogazownie rolnicze alternatywą zagospodarowania odchodów zwierzęcych – str. 30
Innowacyjne wykorzystanie konopi – str. 32
PRZEDSIĘBIORCZOŚĆ
Możliwe wśród niemożliwych – str. 34
EKONOMIKA
Darowizna od rodziców – str. 36
U SĄSIADA
Futrzaki z Trześcianki – str. 42
W DOMU I OGRODZIE
Przygotuj ogród do zimy – str. 43
Ogród pełen „zielska”– to wersja angielska – str. 44
Spełniając marzenia – str. 46
Makowiec na medal – str. 47
Dyniowe potrawy „na oko” – str. 47
Propolis – pszczeli antybiotyk – str. 49