Slide
waskiwzh2022

Kierunek Lawenda

paź 6, 2021 | Aktualności

Logo projektu

W dniach 27-28 września 2021 odbył się wyjazdy studyjny pt. „Wykorzystanie lawendy w innowacyjnym krótkim łańcuchu żywnościowym” . Operacja miała na celu przedstawienie i zapoznanie uczestników wyjazdu w sposób praktyczny i teoretyczny z produkcją lawendy, a dokładnie z możliwościami wykorzystania tego zioła w krótkim łańcuchu żywnościowym. Celem było zaprezentowanie krótkiego łańcucha, który w wybranym gospodarstwie prowadzony jest w sposób innowacyjny z wykorzystaniem wszelkich walorów lawendy.

W ciągu dwóch dni przepełnionych zapachem lawendy uczestnicy wyjazdu zapoznali się z zasadami krótkiego łańcucha żywnościowego. Zajęcia prowadziła dr Barbara Idczak, właścicielka gospodarstwa. Podczas pierwszego dnia odbył się wykład „Krótkie łańcuchy dostaw” na przykładzie gospodarstwa agroturystycznego Lawendowa Osada. Uczestnicy dowiedzieli się czym są krótkie łańcuchy dostaw oraz jak prowadzić ewidencję sprzedaży produktów wytworzonych w gospodarstwie. Dr Barbara Idczak zaprezentowała produkty z lawendy które przygotowuje w swoim gospodarstwie m.in. syrop lawendowy. Jest on niezastąpionym dodatkiem do porannych posiłków, np. do białych serów, jogurtów, naleśników czy kawy. Uczestnicy poznali także właściwości herbaty z kwiatów lawendy która ma szerokie zastosowanie – działa przeciwskurczowo, kojąco i antyseptycznie. Kolejnym produktem uzyskiwanym w gospodarstwie była sól lawendowa stosowana, jako przyprawa.

Podkreśla ona smak potraw i nadaje im wyjątkową nutę lawendową. Uczestnicy podczas warsztatów zdobyli wiedzę dotyczącą wytwarzania hydrolatów i olejków lawendowych. Hydrolat to produkt uboczny, powstający podczas procesu destylacji roślin parą wodną, w trakcie produkcji olejków eterycznych. Uczestnicy mieli okazję samodzielnie wytworzyć olejek oraz hydrolat dzięki specjalnym urządzeniom znajdującym się w gospodarstwie.

Drugiego dnia słońce przywitało uczestników na polu lawendy, gdzie rozkwitały jeszcze pojedyncze gałązki, które po zebraniu były bazą do wykonania zadań podczas zaplanowanych warsztatów.

Jako pierwsze były warsztaty z wyplatania lawendowych wrzecion/fusetek. Fusetka to koszyczek z gałązek lawendy, przeplatanych materiałową wstążką, wypełnionych kwiatami lawendy. To bardzo pracochłonne ale wbrew pozorom relaksujące zajecie. Wszystkie dłonie pracowały zręcznie, a uplecione produkty uczestnicy otrzymali na pamiątkę.

Kolejnym etapem były warsztaty z wytwarzania naturalnych lawendowych mydeł. Uczestnicy wyjazdu studyjnego poznali od podstaw wszystkie etapy ich wytwarzania, po czym wykorzystując swoją wyobraźnię mogli nadać im wymarzona formę i kształt. Uczestnicy zaczęli od zrobienia bazy mydlanej, potem dodali wybrane przez siebie dostatki, a po przelaniu mydeł do form zostało tylko poczekać aż zastygną.
Na pożegnanie uczestnicy mogli spróbować przetworów wytwarzanych w Lawendowej Osadzie tj. żurawina z lawendą, lawendowy przecier pomidorowy, mus truskawkowy z lawendą.

Wyjazd okazał się bardzo przydatny. Uczestnicy zdobyli wiedzę na temat krótkiego łańcucha dostaw żywności. Podczas warsztatów dowiedzieli się jak wykorzystać lawendę zarówno w żywności, jak i przetwórstwie kosmetycznym.

Szypulska-Janczyło Agnieszka
Anna Kostro

Odsłony : 192
Skip to content