Gala wręczenia ogólnopolskich prestiżowych nagród „Perła 2021” odbyła się w Poznaniu w niedzielę, 3 października. Całość uroczystości miała wyjątkową oprawę, ponieważ Konkurs świętował 20 edycję.
„Chcę podziękować między innymi ośrodkom doradztwa rolniczego, które wspierały nas od początku i wspierają nadal w organizacji Konkursu” – powiedziała Izabella Byszewska, Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, a zarazem główny organizatora całego przedsięwzięcia.
Wszystkich wyróżnionych było ponad 80 produktów w obu kategoriach: „Produkt” i „Potrawa”.
Producenci podlaskich specjałów zostali docenieni przez Kapitułę konkursu, a ich wyroby otrzymały łącznie 5 statuetek w kategorii „Produkt”:
- Szpikowany udziec z dzika – Małgorzata Ostapowicz Agroturystyka „Leśny Dworek”
- Udziec z pieca chlebowego – Małgorzata Wojtach, Masarnia „Biebrzańskie Smaki”
- Szczupak z angielki – Agnieszka Chrzanowska KGW w Radziłowie
- Kompot z rajskich jabłuszek– Władysław Gryka, Agroturystyka Suszczy Borek
- Sok z kiszonego buraka – Marek Sienkiewicz, „Kiszenie z Tradycją”
Kapituła konkursowa doceniła również osoby zaangażowane w promowanie produktu regionalnego i przyznała honorową nagrodę „Klucz do polskiej spiżarni” za całokształt prac i działań włożonych w rozwój produktów regionalnych i ich promocję.
W tym roku Klucz dla województwa polskiego powędrował w ręce Marszałka Stanisława Derehajło. Podczas poprzedniej Gali takie wyróżnienie otrzymał Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.
PODR od samego początku zaangażował się w wyszukiwanie producentów, wspiera ich w wyborze produktu do konkursu i opracowaniu zgłoszeń oraz w dotarciu na miejsce finału regionalnego i do Poznania.
Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy.
Joanna Czarkowska
Koordynator Sekcji Wiejskiego Gospodarstwa Domowego i Agroturystyki
fot. Anna Fatyga