„Tradycje kulinarne wczoraj i dziś” – drugi wyjazd na warsztaty

wrz 24, 2021 | Aktualności, Brak kategorii

Logotypy

Niezapomniane wrażenia, ciekawe wykłady, tradycyjne receptury, tajniki staropolskiej kuchni pełnej zagadek, kontrastów oraz niecodziennych połączeń smakowych, tak zapamiętaliśmy wyjazd studyjny pn. „Tradycje kulinarne wczoraj i dziś”.

W ramach realizowanego projektu „Tradycje kulinarne wczoraj i dziś” w dniach 22-23 września odbył się drugi wyjazd studyjny. Przedsięwzięcie zrealizował Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie w partnerstwie z Gminą Rudka oraz Kołem Gospodyń Wiejskich „Róża” w Rudce przy wsparciu Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego. W ramach operacji uczestnicy odwiedzili położony na terenie wilanowskiej rezydencji króla Jana III  dworek Villa Intrata w którym odbyły się zajęcia.

Projekt skierowany był do Kół Gospodyń Wiejskich, które są dobrowolną, samorządną i niezależną społeczno-zawodową organizacją kobiecą działającą głównie na terenach wiejskich. Drugą grupą uczestników wyjazdu były przedstawicielki Koła Gospodyń Wiejskich w Wojnach Pietraszach, Koła Gospodyń Wiejskich „Kulesianki” oraz osoby z terenów wiejskich chcące poszerzyć swoją wiedzę i zdobyć kompetencje z zakresu sztuk kulinarnych. Wyjazd miał na celu połączenie warsztatów nt. historycznej rekonstrukcji kulinarnej oraz sztuki kuchmistrzowskiej. Połączenie tradycji kulinarnej oraz nowoczesnych trendów w przygotowywaniu posiłków pozwoliło na prezentację zmieniających się tendencji kulinarnych na przestrzeni lat.

Warsztaty poprzedzone wykładami zostały przeprowadzone przez profesjonalnych kucharzy. Zostały one podzielone na dwa bloki tematyczne tj. „Kulinaria okresu staropolskiego” oraz „Historyczna rekonstrukcja kulinarna”, która oparta była na recepturach z okresu dwudziestolecia międzywojennego.

Uczestnicy zapoznali się z kulturą stołu, z dawnymi i współczesnymi zasadami savoir-vivre oraz poprawnością układania sztućców. Dowiedzieli się o przebiegu najznamienitszych uczt, osobach odpowiedzialnych za ich przygotowanie, o doborze dań i zwyczajach panujących przy stole.

Uczestnicy wykorzystali zdobytą wiedzę do przygotowania trzydaniowego obiadu. Dania powstały według XVII-wiecznych przepisów kulinarnych, Do przygotowania użyli starannie dobranych niekiedy już zapomnianych składników. Była to dla nich doskonała okazja do zapoznania się z tradycją, obyczajami i nigdzie indziej niespotykanymi produktami kulinarnymi. Finałem rekonstrukcji kulinarnej była wspólna uczta, podczas której uczestnicy zajęć rozsmakowali się w kuchni historycznej.

W ramach realizowanej operacji uczestnicy zdobyli umiejętności, które mogą wykorzystać w praktyce, wdrażając je na obszarach wiejskich w ramach prowadzonej działalności gospodarczej. Realizacja projektu przyczyni się do rozwoju sztuki kulinarnej wśród uczestników, co będzie miało wpływ na rozwój zawodowy czy też hobbystyczny związany z bezpiecznym, nowoczesnym a przede wszystkim smacznym przetwórstwem żywności.

Wszystkich zainteresowanych współpracą z KSOW zapraszamy do odwiedzenia strony www.ksow.pl i do rejestracji w bazie partnerów KSOW.

Zapraszamy do zapoznania się z fotorelacją z wyjazdów studyjnych oraz do śledzenia naszej strony internetowej www.odr.pl i profilu na portalu społecznościowego FB.

Za treść merytoryczną informacji odpowiada Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.

Katarzyna Olszewska

PODR Szepietowo

 

Odsłony : 581
Przejdź do treści