Ser w roli głównej!

wrz 21, 2021 | Aktualności

Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie znów wychodzi naprzeciw potrzebom mieszkańców obszarów wiejskich. Zorganizowana w ubiegłym roku Pierwsza Podlaska Akademia Serowarska cieszyła się bardzo dużym zainteresowaniem, w tym roku postanowiono przygotować jej kolejną edycję.

21 września br. w Kuczynie odbyła się uroczysta Gala Serów. Jest ona uwieńczeniem cyklu szkoleniowego, pn. Podlaska Akademia Serowarska II Edycja. Podobnie jak za pierwszym razem w projekcie przewidziano warsztaty wyrobu sera, wyjazd studyjny oraz konkurs na najlepszy ser w dwóch kategoriach: ser z dodatkami i bez dodatków.

W wydarzeniu wzięło udział 80 uczestników, do konkursu na najsmaczniejszy ser, wytworzony w kuchni domowej przystąpiło 24 z nich. Gala rozpoczęła się wystąpieniem Wojciecha Mojkowskiego – Dyrektora PODR Szepietowo, który zwrócił szczególną uwagę na potrzebę rozwoju obszarów wiejskich: – Dzisiaj spotykamy się by podsumować cykl szkoleń w których Państwo uczestniczyli. Cieszę się, że jest na tej sali tak wiele osób, to świadczy o potrzebie organizacji tego typu wydarzeń. Projekt, który przygotowała specjalistka PODR Pani Dorota Półtorak, dał Państwu możliwość zapoznania się z procesem bezpiecznego przetwórstwa mleka, wprowadzenia wyrobu gotowego na rynek oraz poznania dobrych praktyk serowarskich z innych obszarów kraju. Mam nadzieję że wiedza i doświadczenie jakie zdobyli Państwo podczas udziału w Akademii będzie bodźcem do dalszego rozwoju Państwa gospodarstw oraz poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu. Dyrektor przywitał uczestników spotkania w tym gości: Kazimierza Gwiazdowskiego Posła na Sejm RP, Jadwigę Zabielską Dyrektor OT KOWR w Białymstoku oraz Bogdana Zielińskiego starostę wysokomazowieckiego, prelegentów oraz wszystkich uczestników wydarzenia. Po wystąpieniach zaproszonych gości, nadszedł czas na interesujące wykłady specjalistów z zakresu technologii, przetwórstwa i marketingu produktów rolnych. Uczestnicy mieli okazję zapoznać się ze zmianami jakie zachodzą w mleku w poszczególnych porach roku oraz jakie one mają wpływ na jakość wytwarzanego sera. Z dużym zainteresowaniem spotkała się prelekcja dotycząca sposobów i prezentowania wyrobu gotowego. Część szkoleniową zakończył wykład dot. promocji dziedzictwa kulinarnego podlaskiej wsi. Uczestnicy spotkania dowiedzieli się z jakich innych działań m.in. konkursów mogą korzystać wytwarzając swoje sery.

Najważniejszym dla uczestników Gali momentem była niewątpliwie chwila oceny serów. Komisja nie miała łatwej pracy. Wszystkie wyroby wyglądały znakomicie, każdy udekorowany z należytą dokładnością oraz podany w sposób jakiego nie powstydziłby się profesjonalny kuchmistrz.

Po degustacji oraz burzliwych dyskusjach zapadł werdykt i podano wyniki. Sery oceniono w dwóch kategoriach:

Kategoria I – SER BEZ DODATKÓW, zwycięzcami zostali:

  1. Małgorzata Kaczyńska
  2. Mateusz Stiepanow
  3. Agata Poleszak

Kategoria I – SER Z DODATKAMI, zwycięzcami zostali:

  1. Jarosław Osmólski
  2. Wioletta Korszlak
  3. Krystyna Masłowska

Trzy pierwsze miejsca, obu kategorii otrzymały nagrody finansowe, wszyscy uczestnicy zostali nagrodzeni drobnymi upominkami ufundowanymi przez PODR Szepietowo.

Wniosek nasuwa się jeden, dla chcącego nic trudnego. Każdy może spróbować swoich sił w przetwórstwie. Niezależnie od dziedziny jaka nas interesuje, Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie posiada zaplecze szkoleniowe do tego by przedstawić zainteresowanym osobom przetwórstwo mleka nie tylko z zakresu wyrobu sera, ale również śmietanki, masła i innych produktów mlecznych. Dysponujemy także bazą dydaktyczno-szkoleniową z przetwórstwa mięsa w kierunku wędlin, kiełbas i podrobów; przetwórstwa owocowo-warzywnego czyli produkcji soków i suszu. Prowadzimy szkolenia i warsztaty z zakresu piekarnictwa i wyrobów cukierniczych. Zapraszamy do kontaktu i współpracy z PODR Szepietowo. Więcej informacji na naszej stronie www.odr.pl i fb. Zapraszamy do zapoznania się z fotorelacją z dzisiejszego wydarzenia.

Sylwia Sikorska

Odsłony : 764
Skip to content