Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie zaprasza rolników zajmujących się krótkim łańcuchem żywnościowym oraz planujących działalność w tym zakresie, a także przedstawicieli doradztwa i osoby zainteresowane uprawą i przetwórstwem lawendy do udziału w wyjeździe studyjnym pt.: „Wykorzystanie lawendy w innowacyjnym krótkim łańcuchu żywnościowym”.
Operacja ma na celu przedstawienie i zapoznanie się w sposób praktyczny z produkcją lawendy, a dokładnie z wykorzystaniem tego zioła w krótkim łańcuchu żywnościowym. Wyjazd studyjny odbędzie się do Lawendowej Osady. Jest to ekologiczne gospodarstwo agroturystyczne otoczone lasem, w którym uprawianych jest kilkanaście odmian lawendy. Jest to jedna z największych upraw lawendy w Polsce. Produkowana lawenda jest wykorzystywana zarówno w żywności, kosmetykach jak i wielu innych produktach. Goście mają dostęp do produktów i posiłków na bazie lawendy.
Udział w wyjeździe studyjnym ukaże uczestnikom krótki łańcuch żywnościowy lawendy w jakim funkcjonuje Lawendowa Osada. Na uwagę zasługuje fakt, że lokalna produkcja żywności od wielu lat jest elementem struktury obszarów wiejskich, a w ostatnich latach obserwuje się jej stały rozkwit we wszystkich państwach członkowskich Unii Europejskiej. Dostrzega się coraz częściej strategiczne znaczenie promowania lokalnej żywności i krótkich łańcuchów dostaw na poziomie unijnym, krajowym i regionalnym. W ciągu ostatnich lat wzrosło wśród konsumentów zapotrzebowanie na produkty tradycyjne i regionalne. Również w województwie podlaskim rośnie zainteresowanie ze strony producentów rolnych możliwością sprzedaży wytworzonej przez nich w gospodarstwach żywności.
Udział w wyjeździe studyjnym jest bezpłatny (obejmuje m.in. przejazd autokarem, wyżywienie, nocleg, dydaktykę, ubezpieczenie).
Liczba miejsc: 20
Wypełnione karty zgłoszenia należy przesyłać w formie papierowej lub elektronicznej (skan) na adres:
aszypulska@odr-szepietowo.pl
lub na adres: Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego ul. Tysiąclecia 23b, 19-100 Mońki do 20 września do godziny 13.00
osoba do kontaktu : spec. ds. przedsiębiorczości programów i projektów Szypulska-Janczyło Agnieszka
tel. 512 877 739
Zgłoszenia będą przyjmowane do 20 września 2021 roku do godziny 13.00
Karta zgłoszenia – [POBIERZ]
Regulamin naboru- [POBIERZ]
Program wyjazdu- [POBIERZ]
Agnieszka Szypulska-Jańczyło
Anna Kostro