Tradycje kulinarne na Podlasiu są zawsze żywe i troskliwie pielęgnowane, o czym można było przekonać się na wojewódzkim finale ogólnopolskiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Udział zadeklarowało 72 producentów zgłaszając 118 produktów. Jednak nie wszyscy dotarli ze swoimi wyrobami na finał. Mimo to „Podlaski Zaścianek” w Skrybiczach” aż pękał w szwach, a 6-osobowa Komisja miała dużo pracy z wyborem tych najpyszniejszych, wytwarzanych tradycyjnie produktów. Jak zauważyła przewodnicząca Jury – Izabella Byszewska, asortyment podlaskich specjałów był niezwykle bogaty i nie było łatwo wybrać te na I miejsce. W końcu jednak Komisji udało się wyłonić laureatów.
Nagrody i wyróżnienia ufundowane zostały przez Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego oraz przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział w Białymstoku.
Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie ufundował „Nagrodę Dyrektora PODR”, którą otrzymała nalewka z aronii Jadwigi Pstrągowskiej z KGW „Kumoszki”.
Sam konkurs przebiega w czterech kategoriach głównych i podkategoriach, a nagrody otrzymali:
I kategoria – produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:
a) produkty i przetwory mięsne
- I nagroda: KGW w Radziłowie – za gęsi pipek
- Magdalena Kosakowska – za salceson ozorkowy
- wyróżnienie: Monika Kosiorek-Olbryś, Zajazd Herbu Wielbut – za pasztet z kaczki
- Małgorzata Wojtach, Masarnia „Biebrzańskie Smaki” – za kiełbasę biebrzańską pieczoną w piecu chlebowym
b) produkty mleczne:
- I nagroda: KGW „Łapiczanki”, Ewa Wilczyńska – za ser tradycyjny kozi
- wyróżnienie: Halina Raducha – za masło topione klarowane
c) miody:
- Elżbieta i Piotr Semeniuk – za miód pszczeli gryczany z Pasieki „Łakocie Natury”
II kategoria – produktów regionalnych pochodzenia roślinnego:
a) przetwory owocowe:
- I nagroda: Halina Raducha – za galaretkę z czerwonych porzeczek
b) przetwory warzywne:
- I nagroda: Bożena Wykowska – za zakwas buraczany
c) produkty zbożowe:
- I nagroda: Irena i Piotr Och, Augustowskie Smaki Natury – za chleb żytni na zakwasie z Netty
- wyróżnienie: Joanna Nicewicz – za domowy wiejski chleb na zakwasie
d) wyroby cukiernicze:
- I nagroda: Teresa Trzcińska, KGW „Cieloszczanki” – za makowiec z jabłkami i kaszą manną
- wyróżnienie: KGW „Jezioranki”, Agnieszka Sopoćko – za mrowisko Jezioranek;
- Regina Pik, „Reni Ciasta Domowe” – za mrowisko Reni – Skruzdelynas
III kategoria napojów regionalnych:
a) napoje bezalkoholowe:
- I nagroda: Marek Sienkiewicz, gosp. rolne „Kiszenie z tradycją”- za sok z kapusty czerwonej kiszonej
- wyróżnienie: Barbara Giemza – za chłodnik żniwiarzy
b) napoje alkoholowe:
- I nagroda: Eugenia Bożena Gromada, KGW Niewino Borowe – za rajską nalewkę
IV kategoria produktów regionalnych:
- I nagroda: Janina Uszyńska, KGW „Miodusianki” – za babkę ziemniaczaną z boczkiem i cebulką
- wyróżnienie: Monika Giczewska – za pierogi ze szczupakiem
Spośród 11 zgłoszonych produktów, Komisja nominowała aż 7 do nagrody „Perła 2021”:
- szpikowany udziec z dzika – Małgorzaty Ostapowicz, Agroturystyka „leśny Dworek”
- udziec pieczony z pieca chlebowego – Małgorzaty Wojtach, Masarnia „Biebrzańskie Smaki”
- szczupak z angielki – KGWw radziłowie, Agnieszka Chrzanowska
- masło śmietankowe – Irena i Piotr Och, Augustowskie Smaki Natury
- kompot z rajskich jabłuszek – Władysław Gryka, Agroturystyka Suszczy Borek
- sok z kiszonego buraka – Marek Sienkiewicz, „Kiszenie z Tradycją”
- żołądek wieprzowy nadziewany ziemniakami – Monika Giczewska
Natomiast, kto z nominowanych otrzyma nagrodę Perły 2021, okaże się po 22 września, a sama nagroda będzie uroczyście wręczana na Krajowym Finale konkursu w Poznaniu.
Nagrody ufundowane przez KOWR OT Białystok otrzymały:
- kiełbasa z jagnięciny – Rafał Protasiewicz
- salceson ozorkowy – Magdalena kosakowska
- gęsi pipek – Agnieszka Chrzanowska, KGW w Radziłowie
- ser tradycyjny kozi – Ewa Wilczyńska, KGW „Łapiczanki”
- miód pszczeli gryczany z pasieki „Łakocie Natury” – Elżbieta i Piotr Semeniuk
- ocet jabłkowy – Godlewska Marianna, KGW „Miodusianki”
- babocha podlaska z cukinią – Helena Wiśniewska
- kiszka ziemniaczana – Barbara Giemza
- chleb żytni na zakwasie z Netty – Irena i Piotr Och, Augustowskie Smaki Natury
- mrowisko Reni – Skruzdelynas – Regina Pik, „Reni Ciasta Domowe”
- napój z rabarbaru i mięty – Halina Raducha
- wino różane – Alina Jankowska
- nalewka z pigwy – Zofia Łętowska, KGW „Kumoszki”
- udziec pieczony z pieca chlebowego – Małgorzata Wojtach, Masarnia „Biebrzańskie Smaki”
- kompot z rajskich jabłuszek – Władysław Gryka, Agroturystyka Suszczy Borek
- kapusta z beczki kiszona w główce – Marek Sienkiewicz, gosp. rolne „Kiszenie z tradycją”
- chleb wiejski na zakwasie – Marianna Rogało, Agroturystyka „Biebrzańskie Eldorado”
- sery z mleka krowiego – Anna Treszczotko, RHD „Sery z Berezowa”
- jabłka – Teresa Wykowska
- gęś po staropolsku faszerowana kaszą gryczaną i boczkiem – monika Kosiorek-Olbryś, Zajazd Herbu Wielbut
- warzywa naturalne – Irena i Piotr Och, Augustowskie Smaki Natury.
Joanna Czarkowska, główny specjalista