Slide
waskiwzh2022

„Tradycje kulinarne wczoraj i dziś”

wrz 9, 2021 | Aktualności

Logotypy

W ramach realizowanego projektu „Tradycje kulinarne wczoraj i dziś” w dniach 6-7 września odbył się  pierwszy wyjazd studyjny. Przedsięwzięcie zrealizował Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie w partnerstwie z Gminą Rudka oraz Kołem Gospodyń Wiejskich „Róża” w Rudce przy wsparciu Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego. W ramach operacji uczestnicy odwiedzili położony na terenie wilanowskiej rezydencji króla Jana III  dworek Villa Intrata w którym odbyły się zajęcia.

Projekt skierowany był do Kół Gospodyń Wiejskich, które są dobrowolną, samorządną i niezależną społeczno-zawodową organizacją kobiecą działającą głównie na terenach wiejskich. Pierwszą grupą uczestników wyjazdu były przedstawicielki Koła Gospodyń Wiejskich „Róża” w Rudce, Koła Gospodyń Wiejskich Błoniewianki oraz osoby prowadzące własną działalność gospodarczą w dziedzinie gastronomii. Wyjazd miał na celu połączenie warsztatów nt. historycznej rekonstrukcji kulinarnej oraz sztuki kuchmistrzowskiej. Połączenie tradycji kulinarnej oraz nowoczesnych trendów w przygotowywaniu posiłków pozwoliło na prezentację zmieniających się tendencji kulinarnych na przestrzeni lat.

Warsztaty poprzedzone wykładami zostały przeprowadzone przez profesjonalnych kucharzy. Zostały one podzielone na dwa bloki tematyczne tj. „Kulinaria okresu staropolskiego” oraz „Historyczna rekonstrukcja kulinarna”, która oparta była na recepturach z okresu dwudziestolecia międzywojennego.

Uczestnicy zapoznali się z kulturą stołu, z dawnymi i współczesnymi zasadami savoir-vivre oraz poprawnością układania sztućców. Dowiedzieli się o przebiegu najznamienitszych uczt, osobach odpowiedzialnych za ich przygotowanie, o doborze dań i zwyczajach panujących przy stole.

Uczestnicy wykorzystali zdobytą wiedzę do przygotowania trzydaniowego obiadu. Dania powstały według XVII-wiecznych przepisów kulinarnych, Do przygotowania użyli starannie dobranych niekiedy już zapomnianych składników. Była to dla nich doskonała okazja do zapoznania się z tradycją, obyczajami i nigdzie indziej niespotykanymi produktami kulinarnymi. Finałem rekonstrukcji kulinarnej była wspólna uczta, podczas której uczestnicy zajęć rozsmakowali się w kuchni historycznej.

W ramach realizowanej operacji uczestnicy zdobyli umiejętności, które mogą wykorzystać w praktyce, wdrażając je na obszarach wiejskich w ramach prowadzonej działalności gospodarczej. Realizacja projektu przyczyni się do rozwoju sztuki kulinarnej wśród uczestników, co będzie miało wpływ na rozwój zawodowy czy też hobbystyczny związany z bezpiecznym, nowoczesnym a przede wszystkim smacznym przetwórstwem żywności.

Wszystkich zainteresowanych współpracą z KSOW zapraszamy do odwiedzenia strony www.ksow.pl i do rejestracji w bazie partnerów KSOW.

Zapraszamy do zapoznania się z fotorelacją z wyjazdów studyjnych oraz do śledzenia naszej strony internetowej www.odr.pl i profilu na portalu społecznościowego FB.

Za treść merytoryczną informacji odpowiada Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.

Katarzyna Olszewska

PODR Szepietowo

 

 

Odsłony : 92
Skip to content