Slide
waskiwzh2022
waskiwzh2022
waskiwzh2022
waskiwzh2022
waskiwzh2022

Kolejny projekt kulinarny w PODR Szepietowo

sie 31, 2021 | Aktualności

Logotypy

Dziś, 31 sierpnia mieszkańcy obszarów wiejskich i członkowie Kół Gospodyń odwiedzili Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie. Spotkanie odbyło się w ramach realizowanego projektu. Mówiono o bezpieczeństwie i jakości żywności oraz działalnościach jakie można podjąć by ją wytwarzać. 

Wspomniany projekt Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie realizuje w partnerstwie z Gminą Rudka oraz Kołem Gospodyń Wiejskich „Róża” w Rudce. W ramach operacji odbyło się szkolenie, na którym zostały poruszone następujące tematy: etyka w przetwórstwie i identyfikowalność surowca, małe przetwórstwo na poziomie gospodarstwa, uczestnictwo w systemach jakości żywności, preferencje kulinarne dziś i nazajutrz. Szkolenie ukazało odbiorcom wiedzę w zakresie bezpiecznego przetwarzania darów wsi, pozwoli w sposób odpowiedzialny dysponować surowcami wytwarzając kulinarne specjały oraz może stać się swoistym bodźcem do podejmowania inicjatyw w zakresie rozwoju obszarów wiejskich. Uroczystej inauguracji projektu na szkoleniu dokonał Wicemarszałek Województwa Podlaskiego Stanisław Derehajło wraz z Dyrektorem PODR Szepietowo  Wojciechem Mojkowskim i wójtem Gminy Rudka Marcinem Gawrysiakiem.

W ramach realizowanej operacji we wrześniu, zaplanowany jest również wyjazd studyjny dla dwóch grup uczestników, łącznie 50 osób. Wyjazd połączony będzie z warsztatami nt. historycznej rekonstrukcji kulinarnej oraz sztuki kuchmistrzowskiej. Uczestnicy zdobędą umiejętności, które można wykorzystać w praktyce, wdrażając je na obszarach wiejskich w ramach prowadzonej działalności gospodarczej, statutowej, bądź upowszechnieniowej. Połączenie tradycji kulinarnej oraz nowoczesnych trendów w przygotowywaniu posiłków, pozwoli na prezentację zmieniających się tendencji kulinarnych konsumentów na przestrzeni lat. Realizacja projektu przyczyni się do rozwoju sztuki kulinarnej wśród uczestników co będzie miało wpływ rozwój zawodowy czy też hobbystyczny związany z bezpiecznym, nowoczesnym a przede wszystkim smacznym przetwórstwem żywności. Czego serdecznie życzymy uczestnikom tego projektu. Informacje o realizacji projektu na bieżąco będziemy umieszczać na stronie www.odr.pl oraz na profilu społecznościowym FB  Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.

Zapraszamy do współpracy z PODR Szepietowo.

Koordynator projektu
Sylwia Sikorska

Zdjęcia: Anna Olędzka, Sylwia Sikorska

Odsłony : 371
Skip to content