Przetwórstwo na małą skalę szansą dla niewielkich producentów rolnych – wyjazd studyjny

sie 30, 2021 | Aktualności

       Niezapomniane wrażenia, ciekawe obiekty, tradycyjne receptury, tajniki wytwarzania innowacyjnych wyrobów z surowców rolnych, tworzenie krótkich łańcuchów dostaw, wytwarzanie żywności na poziomie gospodarstwa, tak zapamiętaliśmy wyjazd studyjny pn. ,,Przetwórstwo na małą skalę szansą dla niewielkich producentów rolnych”.

Projekt skierowany był do mieszkańców obszarów wiejskich województwa podlaskiego i miał na celu rozpowszechnianie wiedzy na temat przetwórstwa surowców rolnych z własnych gospodarstw, na małą skalę oraz promowanie krótkich łańcuchów dostaw. Ponadto zaprezentowanie dobrych praktyk z zakresu wprowadzania na rynek żywności produkowanej przez rolników i małe przedsiębiorstwa ze szczególnym uwzględnieniem współpracy w tym zakresie.

Wyjazd studyjny odbył się w dniach 10-13 sierpnia do województwa świętokrzyskiego, podkarpackiego i lubelskiego. Mieszkańcy obszarów wiejskich biorący udział w wyprawie, mieli okazję zobaczyć różnego rodzaju produkcję surowców rolnych na małą bądź średnią skalę oraz poznać tajniki produkcji owoców, warzyw, mięs czy zbóż oraz metody zbywania wytwarzanych produktów, a więc marketing i sprzedaż produktów gotowych konsumentom finalnym na przykładzie krótkich łańcuchów dostaw.

Pierwszego dnia odbyła się wizyta w obiekcie specjalizującym się w produkcji cukierków krówek, ,,Krówkarenka” w Opatowie oraz winnicy Św. Jakuba w Sandomierzu, gdzie grupa studyjna zapoznała się z produkcja win wytwarzanych z tamtejszych owoców winnych pochodzących z własnych upraw.

Podczas drugiego dnia uczestnicy odbyli wizytę w obiekcie specjalizującym się w wytwarzaniu olejów, soków, kasz i mąk „Barwy Zdrowia” w Tarnogrodzie oraz „Owocowe Smaki” w Nowej Sarzynie w województwie Podkarpackim.

Kolejnego dnia uczestnicy wyjazdu udali się do masarni, aby tam podziwiać tradycyjną sztukę wyrabiania wędzonek. Wizyta ta miała miejsce w przetwórni mięsa ,,Masarnia Osip” w Wierzawicach. W tym dniu uczestnicy zapoznali się również z klastrą Podkarpackie Smaki, przy okazji kolejnej wizyty.

W ostatnim dniu pobytu w drodze powrotnej grupa zawitała do województwa Lubelskiego najpierw do przetwórni mięsa Farmy Roztocza w Księżpolu a następnie do obiektu przetwórstwa róży ,,Smaki Róży” w Końskowoli.

Wyjazd studyjny związany z szeroko rozumianym przetwórstwem na przykładzie województwa Świętokrzyskiego, Podkarpackiego oraz Lubelskiego, w ramach operacji Sieci Innowacji w Rolnictwie pn. ,,Przetwórstwo surowców rolnych szansą dla niewielkich producentów rolnych”. Wyjazd studyjny realizowany był w sierpniu przez Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.

Dorota Półtorak

 

Odsłony : 379
Skip to content