W ramach projektu pn. „Pierwsza Podlaska Akademia Serowarska”, 6 lipca 2021 roku odbyła się Gala serów. Wydarzenie to miało na celu podsumowanie kilkuetapowego projektu, podczas którego mieszkańcy obszarów wiejskich uczyli się praktyki wyrabiania serów podpuszczkowych.
Pierwszym etapem projektu były szkolenia w Podlaskim Centrum Technologii Rolno – Spożywczych. Uczestnicy w trakcie warsztatów posiedli teoretyczna i praktyczną wiedzę serowarską. W kolejnym etapie każdy z biorących udział w projekcie miał przygotować swój własny ser. Wszystkie wyroby zostały zgłoszone do konkursu, którego podsumowanie odbyło się na uroczystej Gali. Przeglądu serów dokonało Jury w składzie:
– Grażyna Kajurek mgr inż. Technologii żywności, nauczyciel szkół zawodowych w Wysokiem Mazowieckiem,
– dr hab. Antoni Pluta, prof. Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie,
– Mariusz Cylwik Zastępca Dyrektora Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie
Komisja oceniła sery i wyłoniła laureatów. Do konkursu zostało zgłoszonych 46 serów, 23 bez dodatków i tyle samo z dodatkami. Oceniający brali pod uwagę smak, konsystencję oraz wygląd zaprezentowanych serów.
W kategorii ser bez dodatków laureatami zostali:
Iwona Zaręba – miejsce I
Krystyna Możejko – miejsce II
Joanna Nicewicz – miejsce III
W kategorii ser z dodatkami laureatami zostali:
Ewa Wilczyńska – miejsce I
Joanna Nicewicz – miejsce II
Aleksandra Puchlik – miejsce III
Wszystkim wyróżnionym jeszcze raz składamy gratulacje.
Dorota Półtorak