Paszportyzacja polskiej żywności

lut 1, 2021 | Aktualności

28 stycznia 2021 r. w siedzibie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi podpisany został List intencyjny w sprawie projektu roboczo nazwanego „Paszportyzacja Polskiej Żywności”, pomiędzy Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Pełnomocnikiem Prezesa Rady Ministrów do spraw GovTech, Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa oraz instytucjami administracji publicznej odpowiedzialnymi za proces kontroli bezpieczeństwa i jakości żywności.

Żywność bez tajemnic – pełna informacja dla konsumentów – to cel paszportyzacji polskiej żywności. Już wkrótce rusza pilotaż w odniesieniu do rynków: ziemniaka, wołowiny i wieprzowiny.

Projekt jest traktowany priorytetowo, z uwagi na jego istotne znaczenie dla polskich uczestników łańcucha żywnościowego, którzy w coraz większym stopniu są przekonani o celowości wprowadzania innowacyjnych rozwiązań zmierzających do zwiększenia efektywności pozyskiwania i przepływu informacji o produkcie.

Wdrożenie projektu zapewnieni także możliwość uzyskania wiarygodnej informacji o żywności na każdym etapie łańcucha dostaw, co jest zgodne z rosnącymi oczekiwaniami konsumentów, którzy oczekują transparentnej informacji o pochodzeniu produktu żywnościowego.

Po więcej szczegółów zapraszamy na stronę:

 https://www.gov.pl/web/rolnictwo/paszportyzacja-polskiej-zywnosci

Agnieszka Kurczyńska

Źródło: https://www.gov.pl/web/rolnictwo

 

Odsłony : 311
Skip to content