Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie w dniach 07-11września br., w ramach działalności Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich, zorganizował wyjazd studyjny pn. „Upowszechnianie innowacji z zakresu rolnictwa ekologicznego na przykładzie Francji”. Uczestnikami wyjazdu studyjnego byli doradcy rolniczy, przedstawiciele instytucji zaangażowanych w rozwój rolnictwa ekologicznego oraz rolnicy zajmujących się i zainteresowani rolnictwem ekologicznym.
Celem wyjazdu było upowszechnianie innowacyjnych rozwiązań naukowych, technologii i agrotechniki oraz sprzedaży bezpośredniej, rolniczego handlu detalicznego i grup producenckich na przykładzie indywidualnych gospodarstw ekologicznych we Francji. Była to okazja do wymiany doświadczeń z rolnikami ekologicznymi z Francji w regionie Burgundia-Franche-Comté w zakresie innowacyjnych rozwiązań agrotechnicznych i wdrażanych instrumentów marketingowych i sprzedażowych.
Program wyjazdu objął wizyty w gospodarstwach zajmujących się uprawą, produkcją, przetwórstwem i sprzedażą na poziomie gospodarstwa. Uczestnicy zapoznali się z m.in. z metodami produkcji ślimaka, nowoczesnymi rozwiązaniami w dużych, ponad 100 hektarowych gospodarstwach ekologicznych produkujących żywiec wołowy i mleko. W programie nie zabrakło wizyt w gospodarstwach prowadzących ekologiczną produkcję warzyw, owoców i ziół czy też biodynamicznej winnicy i znanej w całej Francji destylarni wyśmienitego absyntu. Biorący udział w wyjeździe mieli również okazję odwiedzić gospodarstwo pszczelarskie produkujące różnorodne wysokiej jakości miody.
Uczestnicy wzięli też udział w targach innowacji rolniczych RDV Tech & Bio Elevage Bourgogne-Franche-Comté, na których mieli okazję zapoznać się z innowacjami w ekologicznej produkcji roślinnej i zwierzęcej. Odbyły się spotkania i konsultacje z wystawcami, udział w panelach dyskusyjnych i pokazach, analizy praktyk w produkcji ekologicznej na przykładzie doświadczeń francuskich. Doszło także do spotkania z Francuską Izbą Rolniczą – Chambre d’agriculture Haute, na którym można było poznać francuski model doradztwa rolniczego i zakres realizowanych zadań.
Wawrzyniec Wichrowski
Anna Kostro