ZAPROSZENIE
do udziału w warsztatach domowych i/lub Gali serów, operacji realizowanej w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich pod nazwą:
„Pierwsza Podlaska Akademia Serowarska”
Warsztaty domowe odbędą się w dniach 05-16 października 2020 r.
Gala serów odbędzie się dnia 21 października 2020 r. o godz. 10.00 w Domu Weselnym Trzy Baszty, Kuczyn 71, 18-214 Kuczyn
Warsztaty domowe i/lub Gala serów skierowane są do mieszkańców obszarów wiejskich województwa podlaskiego:
- prowadzących gospodarstwa o specyfice mleczarskiej
- planujących rozpoczęcie działalności związanej z przetwórstwem mleka
- zainteresowanych tematyką przetwórstwa mleka
- doradców propagujących zakładanie i rozwój RHD, MLO
- przedstawicieli instytucji wspierających promocję i rozwój obszarów wiejskich,
w tym RHD, MLO.
Program warsztatów domowych obejmuje wytworzenie w warunkach domowych dwóch serów , czystego bez dodatków oraz z dowolnymi dodatkami (przyprawami) i zaprezentowanie wytworzonych serów na Gali serów. Program Gali serów obejmuje: wykłady z serowarstwa, konsultacje na temat przetwórstwa sera, wyłonienie laureatów w dziedzinie sera czystego bez dodatków oraz sera z dowolnymi dodatkami, uroczyste wręczenie nagród.
Celem operacji jest podniesienie wiedzy z zakresu promocji krótkich łańcuchów dostaw żywności, nowych/ulepszonych metod produkcji sera, innowacyjnych sposobów marketingu sprzedaży produktów serowarskich wytwarzanych na poziomie gospodarstwa warsztatów uczestnicy zdobędą praktyczne umiejętności odnośnie wytwarzania serów podpuszczkowych.
Osoby zainteresowane udziałem w warsztatach domowych i/lub gali serów proszone są o wypełnienie oraz własnoręczne podpisanie karty zgłoszeniowej i złożenie jej do 02 października 2020 r. do godz.13.00 do Sekcji Podlaskiego Centrum Technologii Rolno-Spożywczych w PODR Szepietowo (pokój nr 28), bądź przesłanie (skanu) zgłoszenia na pocztę e-mail na adres dpoltorak@odr-szepietowo.pl
Z uwagi na ograniczoną liczbę miejsc o zakwalifikowaniu się do udziału w warsztatach domowych oraz Gali serów zdecyduje kolejność zgłoszeń.
Działanie współfinansowane jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 w zakresie SIR, Plan Operacyjny na lata 2020–2021.