ZAPROSZENIE
do udziału w warsztatach z przetwórstwa mleka – modułu I. operacji realizowanej w ramach Sieci Innowacji Rolniczych pod nazwą:
„Pierwsza Podlaska Akademia Serowarska”.
Warsztaty będą miały miejsce w okresie od 07.07.2020 r. do 30.07.2020 r.,
(kolejno w dniach: 07.07.2020 r., 09.07.2020 r., 14.07.2020 r., 16.07.2020 r., 21.07.2020 r., 23.07.2020 r., 28.07.2020 r., 30.07.2020 r.), w godzinach od 10:00 do 13:00
w Podlaskim Centrum Technologii Rolno Spożywczych, działającym przy Podlaskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Szepietowie (Szepietowo Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo).
Warsztaty są skierowane do mieszkańców obszarów wiejskich województwa podlaskiego:
- prowadzących gospodarstwa o specyfice mleczarskiej
- planujących rozpoczęcie działalności związanej z przetwórstwem mleka
- zainteresowanych tematyką przetwórstwa mleka
- doradców propagujących zakładanie i rozwój RHD, MLO
- przedstawicieli instytucji wspierających promocję i rozwój obszarów wiejskich,
w tym RHD, MLO.
Na warsztatach poruszone będą tematy:
- przetwórstwo mleka
- produkcja i sprzedaż żywności pochodzenia zwierzęcego w ramach RHD bądź MLO
- receptury serów podpuszczkowych
- wytwarzanie serów w warunkach domowych.
Podczas warsztatów uczestnicy zdobędą praktyczne umiejętności odnośnie wytwarzania serów podpuszczkowych. Warsztaty odbędą się w grupach 10 osobowych i będą powtarzane 8 krotnie.
Osoby zainteresowane udziałem w seminarium proszone są o wypełnienie oraz własnoręczne podpisanie karty zgłoszeniowej i złożenie jej do 01 lipca 2020 r. do godz.12.00 do Sekcji Podlaskiego Centrum Technologii Rolno-Spożywczych w PODR Szepietowo (pokój nr 28), bądź przesłanie (skanu) zgłoszenia na pocztę e-mail na adres dpoltorak@odr-szepietowo.pl
Z uwagi na ograniczoną liczbę miejsc o zakwalifikowaniu się do udziału w seminarium zdecyduje kolejność zgłoszeń.
Działanie współfinansowane jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 w zakresie SIR, Plan Operacyjny na lata 2020–2021.