Rolnicy otrzymują prawo do uboju zwierząt w gospodarstwach

sty 3, 2020 | Aktualności

Komisja Europejska wyraziła zgodę  na tworzenie małych rzeźni rolniczych w Polsce. Pierwsze mogą pojawić się już w lutym 2020 roku  – informuje Money.pl

Do tej pory rolnik, który chciał hodowane zwierzę zabić i przerobić na mięso oraz wędliny, musiał korzystać z usług dużych ubojni.  Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi obiecało jednak zmienić tę sytuację i wprowadzić w naszym kraju  rozwiązania znane już w Europie, które pozwalają na tworzenie małych ubojni przy gospodarstwach.

„W całej Europie funkcjonują rozwiązania, które pozwalają rolnikom na zakładanie małych ubojni przy gospodarstwach. Wymogi nie są skomplikowane. Należy m.in. ukończyć kurs rzeźnika. Mięso można przerabiać na wędliny i sprzedawać konsumentom. Skoro jest to w Niemczech, Austrii czy we Francji, to dlaczego nie miałoby to działać u nas” – tłumaczył w rozmowie z „Naszym Dziennikiem” minister Jan Krzysztof Ardanowski.

Świeże mięso będzie oznakowane flagą kraju, z którego pochodzi. Dodatkowe wymogi dotyczyć będą m.in. kwestii weterynaryjnych i  sanitarnych dla samych ubojni przy gospodarstwach.

                                                                                  Piotr Tyszka.

Odsłony : 365
Skip to content