Konkurs NKD przez blisko 20 lat swego istnienie wpisał się na stałe w kalendarz najciekawszych wydarzeń kulinarnych naszego województwa, jak również i kraju.
Na szczeblu krajowym organizuje go Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie. W województwie podlaskim współorganizatorami są Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Białystok oraz Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego.
Zarówno uczestników konkursu jak i organizatorów przyjęły gościnne mury Szkoły Podstawowej nr 3 w Augustowie. To tutaj pięcioosobowa Komisja w składzie:
Izabella Byszewska – przewodnicząca Jury, PIPRIL w Warszawie
Jan Zwoliński – PIPRiL w Warszawie,
Barbara Iwanicka – Dyrektor Rynków Rolnych, KOWR Warszawa
Wiesława Burnos – Członek Zarządu Województwa Podlaskiego
Mariusz Cylwik – z-ca Dyrektora PODR Szepietowo
stanęła przed nie lada wyzwaniem spróbowania niemal 100 różnych produktów kulinarnych i rozmowy z ponad 50 wytwórcami o tradycjach wytwarzanych przez nich wyrobów. Jak na podsumowaniu konkursu wspomniała przewodnicząca konkursu – Izabella Byszewska, niemal każdy z wyrobów zasługiwał na nagrodę, jednak Jury musiało wybrać te najlepsze z najlepszych.
Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród odbyło się po godz. 15.00 na scenie ustawionej w Centrum Augustowa – na Placu Augusta. Zwycięskie produkty w poszczególnych kategoriach:
- Produkty pochodzenia zwierzęcego
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
nagroda: udziec pieczony w piecu chlebowym – Małgorzata Wojtach, Masarnia „Biebrzańskie Smaki”
wyróżnienie: baranina pieczona – Władysław Gryka
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
nagroda: szczupak z angielki – KGW w Radziłowie, Agnieszka Chrzanowska
Podkategoria: produkty mleczne
nagroda: lody tradycyjne „U Matczaka” – Jolanta i Krzysztof Matczak, F.P.H.U. „U Matczaka”
wyróżnienie: ser twarogowy wędzony – Barbara Żeliszczak, „Sery Basi” sp. z o.o.
- Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
Podkategoria: przetwory owocowe
nagroda: powidła śliwkowe – Marianna Rogało, Agroturystyka „Biebrzańskie Eldorado”
wyróżnienie: sok z poziomki twardej – Alina Jankowska
ocet jabłkowy – Marta Kryjan, Agroturystyka „Ptasie Radio”
Podkategoria: przetwory warzywne
nagroda: gołąbki gryczano-ziemniaczane – Sylwia Czaban, Zespół Szkół Rolniczych w Sokółce
wyróżnienie: ogórek kiszony z ziołami – Tomasz Sienkiewicz, gosp. rolne „Kiszenie z tradycją”
Podkategoria: produkty zbożowe
nagroda: kisiel z owsa – KGW „Hołodzianki”, Lucyna Tkaczuk
wyróżnienie: chleb żytnio-pszenny na zakwasie – Józef Jarnicki
drożdżówka orkiszowa z jabłkiem – Anna i Tomasz Zubryccy, piekarnia „Tocio Paluch”
Podkategoria: wyroby cukiernicze
nagroda: ciastko z piany – KGW w Radziłowie – Agnieszka Chrzanowska
III. Napoje regionalne
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
nagroda: soki owocowo-warzywne – Teresa Wykowska
Podkategoria: napoje alkoholowe
nagroda: Głogówka – nalewka z kwiatów głogu – KGW Niewino Borowe, Eugenia Bożena Gromada
- Inne produkty regionalne
nagroda: żołądek wieprzowy nadziewany ziemniakami – Monika Giczewska
sibrzaki – KGW Borkowo, Anna Cudnik
wyróżnienie: kartacze – Monika Kosiorek – Olbryś, Zajazd Herbu Wielbut
Nagrodę Dyrektora PODR w postaci pucharu i drobnego sprzętu AGD otrzymała kaczka faszerowana przygotowana przez Małgorzatę Ostapowicz, właścicielkę gospodarstwa agroturystycznego „Leśny Dworek”.
Ponadto, spośród 13 produktów nagrodzonych we wcześniejszych edycjach Konkursu, a ubiegających się o nominację do tegorocznej nagrody PERŁA, Komisja wytypowała następujące:
- Szpikowany udziec z dzika – Małgorzaty Ostapowicz, Agroturystyka „Leśny Dworek”,
- Kiełbasa biebrzańska podsuszana – Małgorzaty Wojtach. masarnai „Biebrzańskie Smaki”,
- Miód majowy leśny – Małgorzaty Ostapowicz, Agroturystyka „Leśny Dworek”,
- Kapusta kiszona w beczce – Teresy Wykowskiej,
- Jagodzianka z kruszonką – Moniki Giczewskiej
- Dziad, bankuchen, kołacz, sękacz – Teresy Biziewskiej, „BITE”
- Rejbak – Moniki Kosiorek-Olbryś, Zajazd Herbu Wielbut
Joanna Czarkowska