Nasze Kulinarne Dziedzictwo – XIX regionalne edycja w woj. podlaskim rozstrzygnięta.

lip 9, 2019 | Aktualności

Konkurs NKD przez blisko 20 lat swego istnienie wpisał się na stałe w kalendarz najciekawszych wydarzeń kulinarnych naszego województwa, jak również i kraju.

Na szczeblu krajowym organizuje go Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie. W województwie podlaskim współorganizatorami są Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Białystok oraz Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego.

Zarówno uczestników konkursu jak i organizatorów przyjęły gościnne mury Szkoły Podstawowej nr 3 w Augustowie. To tutaj pięcioosobowa Komisja w składzie:

Izabella Byszewska – przewodnicząca Jury, PIPRIL w Warszawie

Jan Zwoliński – PIPRiL w Warszawie,

Barbara Iwanicka – Dyrektor Rynków Rolnych, KOWR Warszawa

Wiesława Burnos – Członek Zarządu Województwa Podlaskiego

Mariusz Cylwik – z-ca Dyrektora PODR Szepietowo

stanęła przed nie lada wyzwaniem spróbowania niemal 100 różnych produktów kulinarnych i rozmowy z ponad 50 wytwórcami o tradycjach wytwarzanych przez nich wyrobów. Jak na podsumowaniu konkursu wspomniała przewodnicząca konkursu – Izabella Byszewska, niemal każdy z wyrobów zasługiwał na nagrodę, jednak Jury musiało wybrać te najlepsze z najlepszych.

Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród odbyło się po godz. 15.00 na scenie ustawionej w Centrum Augustowa – na Placu Augusta. Zwycięskie produkty w poszczególnych kategoriach:

  1. Produkty pochodzenia zwierzęcego

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne

nagroda:          udziec pieczony w piecu chlebowym – Małgorzata Wojtach, Masarnia „Biebrzańskie Smaki”

wyróżnienie:   baranina pieczona – Władysław Gryka

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb

nagroda:          szczupak z angielki – KGW w Radziłowie, Agnieszka Chrzanowska

Podkategoria: produkty mleczne

nagroda:          lody tradycyjne „U Matczaka” – Jolanta i Krzysztof Matczak, F.P.H.U. „U Matczaka”

wyróżnienie:   ser twarogowy wędzony – Barbara Żeliszczak, „Sery Basi” sp. z o.o.

  1. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego

Podkategoria: przetwory owocowe

nagroda:          powidła śliwkowe – Marianna Rogało, Agroturystyka „Biebrzańskie Eldorado”

wyróżnienie:   sok z poziomki twardej – Alina Jankowska

ocet jabłkowy – Marta Kryjan, Agroturystyka „Ptasie Radio”

Podkategoria: przetwory warzywne

nagroda:          gołąbki gryczano-ziemniaczane – Sylwia Czaban, Zespół Szkół Rolniczych w Sokółce

wyróżnienie:   ogórek kiszony z ziołami  – Tomasz Sienkiewicz, gosp. rolne „Kiszenie z tradycją”

Podkategoria: produkty zbożowe

nagroda:          kisiel z owsa – KGW „Hołodzianki”, Lucyna Tkaczuk

wyróżnienie:   chleb żytnio-pszenny na zakwasie – Józef Jarnicki

drożdżówka orkiszowa z jabłkiem – Anna i Tomasz Zubryccy, piekarnia „Tocio Paluch”

Podkategoria: wyroby cukiernicze

nagroda: ciastko z piany – KGW w Radziłowie – Agnieszka Chrzanowska

III. Napoje regionalne

Podkategoria: napoje bezalkoholowe

nagroda: soki owocowo-warzywne – Teresa Wykowska

Podkategoria: napoje alkoholowe

nagroda: Głogówka – nalewka z kwiatów głogu – KGW Niewino Borowe, Eugenia Bożena Gromada

  1. Inne produkty regionalne

nagroda:          żołądek wieprzowy nadziewany ziemniakami – Monika Giczewska

sibrzaki – KGW Borkowo, Anna Cudnik

wyróżnienie:   kartacze – Monika Kosiorek – Olbryś, Zajazd Herbu Wielbut

 

Nagrodę Dyrektora PODR w postaci pucharu i drobnego sprzętu AGD otrzymała kaczka faszerowana przygotowana przez Małgorzatę Ostapowicz, właścicielkę gospodarstwa agroturystycznego „Leśny Dworek”.

Ponadto, spośród 13 produktów nagrodzonych we wcześniejszych edycjach Konkursu, a ubiegających się o nominację do tegorocznej nagrody PERŁA, Komisja wytypowała następujące:

  1. Szpikowany udziec z dzika – Małgorzaty Ostapowicz, Agroturystyka „Leśny Dworek”,
  2. Kiełbasa biebrzańska podsuszana – Małgorzaty Wojtach. masarnai „Biebrzańskie Smaki”,
  3. Miód majowy leśny – Małgorzaty Ostapowicz, Agroturystyka „Leśny Dworek”,
  4. Kapusta kiszona w beczce – Teresy Wykowskiej,
  5. Jagodzianka z kruszonką – Moniki Giczewskiej
  6. Dziad, bankuchen, kołacz, sękacz – Teresy Biziewskiej, „BITE”
  7. Rejbak – Moniki Kosiorek-Olbryś, Zajazd Herbu Wielbut

Joanna Czarkowska

Odsłony : 579
Skip to content