„Nasze Kulinarne Dziedzictwo” to konkurs o wieloletniej tradycji, który skierowany jest do osób wytwarzających w tradycyjny sposób produkty kulinarne. Ma charakter otwarty, więc przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych, spełniających kryteria konkursowe. Całość organizowana jest dwuetapowo.
Pierwszy etap: jest to finał regionalny, w którym chcąc uczestniczyć należy przysłać kartę zgłoszeniową dla produktu (nie osoby), podczas którego wyłonieni zostaną laureaci w czterech głównych kategoriach.
Dokładnie wypełniona i własnoręcznie podpisana karta zgłoszeniowa (dostępna m.in. w Powiatowych Zespołach Doradztwa Rolniczego, w siedzibie PODR oraz na stronach internetowych: www.produktyregionalne.pl oraz www.odr.pl) musi być dostarczona do PODR w Szepietowie (Szepietowo Wawrzyńce) do pokoju nr 20.
Zgłaszane do konkursu produkty będą zakwalifikowane do jednej z czterech głównych kategorii, a następnie do którejś z podkategorii:
I.Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
podkategorie: produkty i przetwory mięsne,
produkty i przetwory z ryb,
produkty i przetwory mleczne,
miody
II.Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
podkategorie: przetwory owocowe,
przetwory warzywne,
produkty zbożowe,
wyroby cukiernicze)
III. Napoje regionalne
podkategorie: napoje bezalkoholowe,
napoje alkoholowe
IV.Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).
Wymogiem jest, że jeden wytwórca może zgłosić maksymalnie 4 produkty, każdy w innej kategorii.
W trakcie eliminacji regionalnych (wojewódzkich) zdobywcy nagród w latach poprzednich mogą ubiegać się o nominację do prestiżowej nagrody „Perła 2019”. Wystarczy tylko wypełnić taką samą kartę zgłoszeniową, i opatrzyć na górze dopiskiem „PERŁA2019”.
Po weryfikacji przez głównego organizatora – Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie, produkty zostaną zakwalifikowane do udziału w konkursie, o czym będziemy powiadamiać telefonicznie lub e-mailem.
Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w naszym regionie jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział w Białymstoku oraz Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego.
Drugi etap: to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w etapie wojewódzkim – najlepszych produktów do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA 2019”. Wielki Finał XIX edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” odbędzie się 29 września 2019 r. w Poznaniu, w czasie Targów „Smaki Regionów” w pawilonie 11.
Kartę zgłoszeniową należy dokładnie wypełnić, własnoręcznie podpisać i dostarczyć do PODR w Szepietowie, do pokoju nr. 20 lub wysłać na adres:
Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Szepietowo 64
18-210 Szepietowo
z dopiskiem: NKD (lub Nasze Kulinarne Dziedzictwo)
Istnieje możliwość przekazania kart zgłoszeniowych do PODR za pośrednictwem:
- powiatowych specjalistów,
- po wypełnieniu karty i podpisaniu, można ją zeskanować i wysłać na adres: jczarkowska@odr-szepietowo.pl
Ostateczny termin nadsyłania kart zgłoszeniowych upływa w dniu 14 czerwca 2019 r.
Termin i miejsce wojewódzkiego finału Konkursu NKD podany będzie oddzielnym komunikatem na stronie internetowej PODR.
Bliższe informacje pod nr. telefonu: 86 275 89 38, lub kom. 506 662 611.
Karta zgłoszenia produktu do pobrania.
Joanna Czarkowska