Nasze Kulinarne Dziedzictwo – XIX edycja konkursu na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy

maj 10, 2019 | Aktualności

„Nasze Kulinarne Dziedzictwo” to konkurs o wieloletniej tradycji, który skierowany jest do osób wytwarzających w tradycyjny sposób produkty kulinarne. Ma charakter otwarty, więc przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych, spełniających kryteria konkursowe. Całość organizowana jest dwuetapowo.

Pierwszy etap: jest to finał regionalny, w którym chcąc uczestniczyć należy przysłać kartę zgłoszeniową dla produktu (nie osoby), podczas którego wyłonieni zostaną laureaci w czterech głównych kategoriach.

Dokładnie wypełniona i własnoręcznie podpisana karta zgłoszeniowa (dostępna m.in. w Powiatowych Zespołach Doradztwa Rolniczego, w siedzibie PODR oraz na stronach internetowych: www.produktyregionalne.pl oraz www.odr.pl) musi być dostarczona do  PODR w Szepietowie (Szepietowo Wawrzyńce) do pokoju nr 20.

Zgłaszane do konkursu produkty będą zakwalifikowane do jednej z czterech głównych kategorii, a następnie do którejś z podkategorii:

I.Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

podkategorie: produkty i przetwory mięsne,

produkty i przetwory z ryb,

produkty i przetwory mleczne,

miody

II.Produkty regionalne pochodzenia roślinnego

podkategorie: przetwory owocowe,

przetwory warzywne,

produkty zbożowe,

wyroby cukiernicze)

III. Napoje regionalne

podkategorie:  napoje bezalkoholowe,

napoje  alkoholowe

IV.Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).

Wymogiem jest, że jeden wytwórca może zgłosić maksymalnie 4 produkty, każdy w innej kategorii.

W trakcie eliminacji regionalnych (wojewódzkich) zdobywcy nagród w latach poprzednich mogą ubiegać się o nominację do prestiżowej nagrody „Perła 2019”. Wystarczy tylko wypełnić taką samą kartę zgłoszeniową, i opatrzyć na górze dopiskiem „PERŁA2019”.

Po weryfikacji przez głównego organizatora – Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie, produkty zostaną zakwalifikowane do udziału w konkursie, o czym będziemy powiadamiać telefonicznie lub e-mailem.

Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w naszym regionie jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział w Białymstoku oraz Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego.

Drugi etap: to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w etapie wojewódzkim – najlepszych produktów do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA 2019”. Wielki Finał XIX edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” odbędzie się 29 września 2019 r. w Poznaniu, w czasie Targów „Smaki Regionów” w pawilonie 11.

Kartę zgłoszeniową należy dokładnie wypełnić, własnoręcznie podpisać i dostarczyć do PODR w Szepietowie, do pokoju nr. 20 lub wysłać na adres:

Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

Szepietowo 64

18-210 Szepietowo

z dopiskiem: NKD (lub Nasze Kulinarne Dziedzictwo)

Istnieje możliwość przekazania kart zgłoszeniowych do PODR za pośrednictwem:

Ostateczny termin nadsyłania kart zgłoszeniowych upływa w dniu 14 czerwca 2019 r.

Termin i miejsce wojewódzkiego finału Konkursu NKD podany będzie oddzielnym komunikatem na stronie internetowej PODR.

Bliższe informacje pod nr. telefonu: 86 275 89 38, lub kom. 506 662 611.

Karta zgłoszenia produktu do pobrania.

Joanna Czarkowska

Odsłony : 141
Skip to content