Gospodarze województwa podlaskiego: wojewoda podlaski Bohdan Paszkowski i marszałek województwa podlaskiego Jerzy Leszczyński, w niedzielę 26 sierpnia 2018 roku podziękowali rolnikom województwa podlaskiego za ich trud i ciężką pracę na roli. Obchody Dziękczynne rozpoczęły się o godz. 9.00 nabożeństwem w parafii Ewangelicko- Augsburskiej św. Trójcy w Suwałkach. W cerkwi prawosławnej – o godz. 10.00 rozpoczęło się nabożeństwo pod przewodnictwem Abp Jakuba. Kolejno w ogrodach klasztoru pokamedulskiego w Wigrach w pobliżu kościoła parafialnego odbyła się msza św., celebrowana przez Biskupa Ełckiego ks. Jerzego Mazura, który dziękował rolnikom i ich rodzinom za pracę, wytrwałość, miłość do Boga i Ojczyzny, której na imię Polska.
Na dożynki przyjechało wiele instytucji wspierających rolnictwo, oraz przedsiębiorcy i wystawcy z otoczenia rolnictwa. Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego reprezentował zastępca dyrektora Tadeusz Markowski, który podczas mszy świętej wręczył Jego Ekscelencji Księdzu. Biskupowi Jerzemu Mazurowi kosz z produktami tradycyjnymi wytworzonymi w gospodarstwach województwa podlaskiego.
Tegoroczne zbiory nie należały do najbardziej owocnych. Długotrwała susza objęła cały teren naszego województwa. Straty są duże, wojewoda Bohdan Paszkowski odczytał list Premiera – Mateusza Morawieckiego oraz Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Jana Krzysztofa Ardanowskiego, w którym skierowali słowa podziękowania za trud i wysiłek w pracy na roli oraz zapewnienie o pomocy dla rolników.
PODR Szepietowo przy współpracy z Powiatowym Zespołem Doradztwa Rolniczego w Suwałkach przygotował wystawę płodów rolnych. Zaprezentowano snopki zbóż różnych odmian, ziemniaki, warzywa i owoce. Ponadto doradcy chętnie odpowiadali na pytania rolników i udostępniali im publikacje tematyczne autorstwa specjalistów PODR w Szepietowie. Odwiedzający stoisko PODR skorzystali z promocji produktów regionalnych częstując się sękaczem oraz mrowiskiem, które pochodziły z Wigier od p. Teresy Biziewskiej tegorocznej zwyciężczyni konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Na stoiskach dożynkowych, dostępne były przysmaki regionalne: sękacze, mrowiska, soczewiaki, sery dojrzewające, wędliny, rybi i wiele innych specjałów kuchni podlaskiej.
Tereny przyklasztorne w Wigrach na jeden dzień stały się ostoją podlaskiego rolnictwa. Uczestnikom obchodów dożynkowych nie przeszkadzał przelotny deszcz, wszyscy chętnie odwiedzali stoiska wystawiennicze i do późnych godzin wieczornych biesiadowali w rytm ludowej muzyki.
Sikorska Sylwia