W ramach realizacji projektu INTERREG „Szlaki kulturowe bez granic”, w dniu 16 sierpnia 2018 r., Ośrodek gościł grupę litewskich rolników, którzy wspólnie z podlaskimi rolnikami uczestniczyli w warsztatach na temat przetwórstwa rolno-spożywczego w mini skali.
Warsztaty zaplanowane zostały jako jedno z wielu wspólnych działań projektu, po obu stronach granicy polsko-litewskiej, a służących promocji rodzimych produktów lokalnych. Podjęcie się realizacji tego działania ma stymulować współpracę transgraniczną, natomiast dla turystów będzie ciągłością szlaku kulinarnego z woj. podlaskiego aż do Druskiennik.
Zajęcia poprowadzili eksperci w dziedzinie przetwórstwa rolno-spożywczego. Są to osoby, które na co dzień zajmują się wytwarzaniem znanych już i renomowanych produktów. W dziedzinie przetwórstwa mięsa – Andrzej Mortel, właściciel lokalnej masarni o uznanej renomie, która działa nieprzerwanie od 1990 roku. W zakresie serowarstwa – Grażyna Salwa, prowadząca zagrodowy wyrób serów i sprzedająca swoje wyroby na lokalnym rynku.
Na zakończenie kilkugodzinnych zajęć, 32-osobowa grupa miała okazję nie tylko poznać tajniki technologii wyrobu wędlin i serów, ale również wziąć udział w degustacji gotowych wyrobów, wytworzonych w przetwórni.
Joanna Czarkowska