Warmińsko – Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie w partnerstwie z Podlaskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Szepietowie organizuje w terminie 10-15 września 2018 r. wyjazd studyjny pn. „Budowanie sieci partnerstw w celu wdrażania innowacji w zakresie wprowadzania do obrotu żywności wysokiej jakości” realizowany w ramach konkursu 2/2018 dla partnerów Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 na wybór operacji, które będą organizowane w 2018 r. w ramach dwuletniego planu operacyjnego na lata 2018-2019 w zakresie SIR.
Serdecznie zapraszamy Państwa do udziału w wyjeździe. Wypełnioną i podpisaną kartę zgłoszenia z informacją o przetwarzaniu danych osobowych należy przesłać w oryginale, najpóźniej do 17 sierpnia 2018 r., pocztą na adres Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego: Szepietowo Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo bądź w formie elektronicznej na adres e-mail: kkoc@odr-szepietowo.pl.
Z uwagi na ograniczoną liczbę miejsc o zakwalifikowaniu się do udziału w wyjeździe zadecyduje kolejność zgłoszeń.
RAMOWY PROGRAM WYJAZDUSTUDYJNEGO10-15 WRZEŚNIA 2018 R.
CZĘŚĆ I
Dzień I Polska
- wyjazd 8.00 z Olsztyna i 8:00 z Białegostoku
- po trasie zabierani są kolejni uczestnicy z województwa mazowieckiego i dolnośląskiego (określone zostaną punkty zbiorcze)
- około godziny 17.00 dojazd do miejsca docelowego (województwo dolnośląskie)
- wizyta w gospodarstwie prowadzącym przetwórstwo rolno-spożywcze lub winnicy
- zakwaterowanie i obiadokolacja (grupa 80 osób)
- spotkanie/warsztaty wprowadzające w miejscu noclegu
- nocleg ze śniadaniem
CZĘŚĆ II
Podział na 2 grupy 40 osobowe
Grupa Słowacja – Węgry (40 osób) |
Grupa Czechy – Austria (40 osób) |
II dzień Polska – Słowacja
Wyjazd godz. 7.00/8.00 z miejsca noclegu · Paczków – wizyta w winnicy oraz metamuzeum motoryzacji
Przejazd na Słowację · Trenczyn – zwiedzanie miasta i zamku · wizyta w 2 gospodarstwach rolnych o profilu produkcji roślinnej i zwierzęcej z przetwórstwem na poziomie gospodarstwa połączone z degustacją w jednym z nich · spotkanie z przedstawicielami EIP AGRI i członkami grupy operacyjnej działających na terenie Słowacji lub Samorządu Rolniczego – Nitra · Obiadokolacja i nocleg ze śniadaniem w okolicy.
III dzień Węgry Wyjazd godz. 7.00/8.00 z miejsca noclegu Przejazd na Węgry · wizyta w 2 gospodarstwach rolnych o profilu produkcji roślinnej i zwierzęcej z przetwórstwem na poziomie gospodarstwa połączone z degustacją w jednym z nich; · spotkanie z przedstawicielami EIP AGRI i członkami grupy operacyjnej działających na terenie Węgier lub Samorządu Rolniczego – Budapeszt · zwiedzanie winnicy połączone z degustacją win oraz potraw regionalnych – uroczysta kolacja (Dzielnica Budafok) · Nocleg ze śniadaniem w okolicy Budapesztu
IV dzień Węgry – Słowacja Wyjazd godz. 7.00/8.00 · wizyta w gospodarstwie rolnym o profilu produkcji roślinnej lub zwierzęcej z przetwórstwem na poziomie gospodarstwa- okolice Wyszehradu (zwiedzanie miasta)
Przejazd na Słowację · wizyta w Spółdzielni Rolniczej w Bzoviku (region Bańskiej Bystrzycy) · zwiedzanie Demianowskiej jaskini lodowej · wizyta w gospodarstwie rolnym prowadzącym rodzinny browar – okolice Liptowskiego Mikułasza · Obiadokolacja i nocleg ze śniadaniem w okolicy Liptowskiego Mikulasza połączona ze zwiedzaniem (śladami Janosika)
V dzień Słowacja – Polska Wyjazd godz. 7.00/8.00
|
II dzień Czechy
Wyjazd godz. 7.00/8.00 z miejsca noclegu Przejazd do Czech · wizyta w 2 gospodarstwach rolnych o profilu produkcji roślinnej i zwierzęcej z przetwórstwem na poziomie gospodarstwa połączone z degustacją w jednym z nich · spotkanie z przedstawicielami EIP AGRI i członkami grupy operacyjnej działających na terenie Czech lub Samorządu Rolniczego – Brno · Obiadokolacja i nocleg ze śniadaniem w okolicy.
III dzień Czechy – Austria Wyjazd godz. 7.00/8.00 z miejsca noclegu · Wizyta w Centrum Innowacji dla Rolników i Naukowców (ZERA) – Namest nad Oslavou
Przejazd do Austrii · wizyta w gospodarstwie rolnym o profilu produkcji zwierzęcej (bydło mięsne) z przetwórstwem na poziomie gospodarstwa połączone z degustacją; · spotkanie z przedstawicielami EIP AGRI i członkami grupy operacyjnej działających na terenie Austrii lub Samorządu Rolniczego – Wiedeń · uroczysta obiadokolacja · nocleg ze śniadaniem w okolicy Wiednia
IV dzień Austria – Czechy Wyjazd godz. 7.00/8.00 · wizyta w gospodarstwie rolnym o profilu produkcji roślinnej z przetwórstwem na poziomie gospodarstwa(olej tłoczony na zimno z pestek dyni – okolice Wiednia) · zwiedzanie groty z podziemnym jeziorem w Hinterbrühl · wizyta w gospodarstwie rolnych o profilu produkcji zwierzęcej z przetwórstwem na poziomie gospodarstwa z degustacją w okolicach Hinterbrühl
Przejazd do Czech · wizyta w gospodarstwie rolnym o profilu produkcji roślinnej lub zwierzęcej z przetwórstwem na poziomie gospodarstwa/ winnicy na terenie Moraw Południowych · Obiadokolacja i nocleg ze śniadaniem na terenie Moraw Południowych
V dzień Czechy – Polska Wyjazd godz. 7.00/8.00 · Paczków – wizyta w winnicy oraz metamuzeum motoryzacji
|
CZĘŚĆ III
V dzień Polska
- dojazd do Wrocławia
- zakwaterowanie i lunch
- konferencja – wymiana doświadczeń (w obiekcie, w którym będzie nocleg)
- kolacja
- nocleg ze śniadaniem w jednym obiekcie
VI dzień
- wyjazd z Wrocławia około godz. 9:00/10:00
- obiad na trasie
- powrót do miejsca startu (Olsztyn / Białystok)