Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo, który miał swój finał regionalny w Augustowie w dniu 7 lipca 2018 r., przyniósł rozstrzygnięcie, które podlaskie produkty okazały się najsmaczniejsze w tym roku.
Eliminacje regionalne mają na celu wyłonienie najciekawszych produktów tradycyjnych, które w następnych edycjach konkursu mogą ubiegać się o najwyższą nagrodę krajową w tej dziedzinie – „Perłę”. Nagroda ta przyznawana jest corocznie przez Kapitułę Konkursu. W tym roku Wielki Finał XVIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” odbędzie się 30 września 2018 w trakcie targów Smaki Regionów w Poznaniu w pawilonie 11.
Komisja w składzie:
- Izabela Byszewska – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie,
- Jan Zwoliński – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie,
- Mariusz Cylwik – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie,
- Aneta Jurak – Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa
- Marcin Muszyc – Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego,
miała nie lada zadanie, ponieważ każdy z członków Komisji musiał poddać ocenie organoleptycznej (spróbować) ponad 100 różnych produktów przygotowanych przez ponad 50 producentów.
W tym roku o miano najlepszych ubiegało się:
- 33 produkty pochodzenia zwierzęcego (wyroby mięsne, mleczne, ryby),
- 25 produktów pochodzenia zwierzęcego (wyroby owocowe, warzywne, zbożowe oraz cukiernicze),
- 20 napojów (alkoholowych i bezalkoholowych),
- 14 produktów regionalnych,
- 14 produktów nagrodzonych w poprzednich edycjach konkursu, a ubiegających się o nominację do nagrody „Perła”,
Poniżej nagrodzone produkty i ich wytwórcy XVIII edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo:
- Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda: Szpikowany udziec z dzika – Małgorzata Ostapowicz, gosp. agrot. „Leśny Dworek”
Wyróżnienie:
Salceson biebrzański – Małgorzata Wojtach, Biebrzańskie smaki”
Pasztet z królika – Irena i Piotr Och, „Augustowskie Smaki Natury”
Polędwica barania – Bogdan Potocki, Agroturystyka „Na końcu świata”
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
I nagroda: Pstrąg w gorącym occie – Beata i Tomasz Siergiejewicz, Restauracja „Syta Panna”
Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda: Ser zagrodowy „Bielec” – Agnieszka i Marcin Bielec
Wyróżnienie:
Ser podpuszczkowy dojrzewający Wiżajny – Dojrzały – Barbara Żeliszczak, „Sery Basi”
Ser olszański dojrzewający – Oksana Tomaszewska
Masło swojskie – Halina i Marek Raducha, gosp. rol. Ostrowie
Podkategoria: Miody
I nagroda: Miody wielokwiatowe nektarowe „Letnia Dubiaga” i Czerwcowe złoto” – Oliwia i Szymon Pawłowscy, Pasieka „Słowianka”
- Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:
Podkategoria: przetwory owocowe
Wyróżnienie: Dżem z truskawek – Katarzyna Jurgilewicz, Gospodarstwo „Sadowa przystań”
Podkategoria: przetwory warzywne
I nagroda: Burak kiszony – Anna i Marek Sienkiewicz, Gospodarstwo „Kiszenie z tradycją”
Nagroda Dyrektora PODR: Rydze w occie – Alina Jankowska
Podkategoria: produkty zbożowe
I nagroda: Chleb żytni na naturalnym zakwasie – Anna Zubrycka, Piekarnia „Tomcio Paluch”
Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda:
Jagodzianka z kruszonką – Monika Giczewska
Dziad, Bankuchen, kołacz, sękacz – Teresa Biziewska, firma „Bite”
III. Napoje regionalne:
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda: Kompot z rajskich jabłuszek – Władysław Gryka, gosp. „Muzeum Chleba”.
Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda: Samogon podlaski palony – Marcin Sarnacki, „Old Polish Vodka”
Wyróżnienie: Domowe wino owocowe – Joanna Filipczuk
- Inne produkty regionalne:
I nagroda: Rejbak – Monika Kosiorek-Olbryś, „Zajazd Herbu Wielbut”
Do nagrody „Perła 2018” Komisja Konkursowa nominowała siedem produktów:
- Kindziuk – Tadeusz Protasiewicz, Masarnia Protasiewicz
- Kiełbasa biebrzańska podsuszana – Małgorzata Wojtach, Masarnia „Biebrzańskie Smaki”.
- Twarożek kozi – Irena och, „Augustowskie Smaki Natury”
- Sękacz Kuligowski – Dorota Markowska, gosp. agrot. „U Doroty”
- Keks dojrzewający – Beata i Tomasz Siergiejewicz, Restauracja „Syta Panna”
- Sok z buraka kiszonego – Anna i Marek Sienkiewicz, gosp.rolne „Kiszenie z tradycją”
- Miód pitny Podlaski – Dawid Olesiuk, „Miodosytnia Podlaska”
Ostatecznie, o przyznaniu nagrody zadecyduje kapituła nadająca statuetkę PERŁY dopiero po odbyciu się wszystkich 16 regionalnych eliminacji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo.
Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie czynnie uczestniczy we współrealizacji konkursu. Corocznie już specjalistki Sekcji Gospodarstwa Wiejskiego i Agroturystyki typują produkty, które spełniają wymogi konkursu, udzielają wsparcia merytorycznego wytwórcom przy wypełnianiu zgłoszeń oraz uczestniczą w finale. Tak liczne uczestnictwo producentów i mnogość produktów, to właśnie efekt wieloletniej współpracy doradczyń z lokalnymi producentami.
W tym roku, organizatorem konkursu na szczeblu województwa podlaskiego byli: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie oraz Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego. Na poziomie ogólnokrajowym głównym organizatorem jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie.
Joanna Czarkowska
09.07.2018 r