Regionalny finał konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo

lip 5, 2018 | Aktualności

Organizatorzy Konkursu zapraszają w dniu 7 lipca br. wszystkich producentów, których produkty zostały zakwalifikowane do udziału w regionalnym finale Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo, do Augustowa.

Miejsce finału to budynek Szkoły Podstawowej nr 3 na ul. Mickiewicza 1, początek o godzinie 10.00. Ze względów organizacyjnych, wskazane jest wcześniejsze stawienie się, celem przygotowania stoiska. Oficjalne ogłoszenie wyników odbędzie się w godzinach popołudniowych w trakcie Targów Agro-Eko-Turystycznych, na scenie ustawionej na Placu Zygmunta Augusta

Konkurs posiada długoletnią tradycję, ponieważ organizowany jest od 2000 roku. Głównym celem jest identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników oraz wyszukiwanie i promocja specyficznych produktów, charakterystycznych dla danego regionu, które mogą stać się jego wizytówką.

W tym roku, sześcioosobowa komisja będzie wybierać te najlepsze z ponad 100 produktów, które po wstępnych zgłoszeniach zostały ostatecznie zakwalifikowane przez głównego organizatora krajowego – Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Najważniejszym kryterium kwalifikowania produktu jest przede wszystkim związek z określonym obszarem geograficznym, posiadanie szczególnych cech, wynikających ze specyficznych warunków klimatycznych i glebowych regionu. Wyrób powinien być wytwarzany w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji kultywowanych w danym regionie, zwyczajów oraz powinien być od dawna znany w okolicy.

Zakwalifikowane produkty będą oceniane w następujących kategoriach:

  1. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego (produkty i przetwory mięsne, z ryb, produkty mleczne, miody).
  2. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego ( przetwory owocowe, warzywne, produkty zbożowe , wyroby cukiernicze).

III. Napoje regionalne (napoje bezalkoholowe, napoje alkoholowe).

  1. Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np.

farsze).

Bliższe informacje pod nr. telefonu 86 275 89 38 lub 506 662 611

Joanna Czarkowska

 

Odsłony : 261
Skip to content