Slide
waskiwzh2022

Światowy Festiwal Korowaja

kw. 25, 2018 | Archiwum aktualności

Zapraszamy na promocję tradycyjnego, obrzędowego (weselnego) pieczywa zwanego korowajem do Mielnika nad Bugiem 2 i 4 maja 2014 r.

Jest to dwudniowa impreza promująca lokalny produkt. Korowaj to rodzaj kołacza z bogatymi zdobieniami z ciasta w postaci kwiatów, ptaszków i zajączków, które miały przynieść nowożeńcom szczęście i powodzenie. Tradycja pieczenia korowaja wywodzi się z Białorusi, Ukrainy i wschodniej części Polski, głównie z Lubelszczyzny, Suwalszczyzny i Podlasia.

W programie konkurs kulinarny „Korowaj Mielnicki 2014”, występy kapel i zespołów śpiewaczych oraz obrzędowych, degustacja konkursowych wypieków.

Na Festiwal Korowaja Mielnickiego zapraszamy w dniu 2 maja 2014 r. do amfiteatru Topolina w Mielniku i 4 maja 2014 r. do Radziwiłłówki (plac przy świetlicy wiejskiej).

                                                                                                                   B.R.

Skip to content