Slide
waskiwzh2022

Relacja z wyjazdu na targi Polagra Food

kw. 25, 2018 | Archiwum aktualności

Sekretariat Regionalny KSOW w województwie podlaskim wspólnie z Podlaskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Szepietowie zrealizował w dniach 21 – 22 września 2013 roku wyjazd studyjny na Targi Polagra Food „Smaki regionów” do Poznania dla osób zaangażowanych w promocję podlaskiego produktu regionalnego.

W wyjeździe uczestniczyło 25 osób, w tym drobni producenci żywności, przetwórcy, kwaterodawcy, doradcy i inni przedstawiciele sektora rolno-żywnościowego.

W pierwszym dniu wyjazdu studyjnego, uczestnicy zwiedzili gospodarstwo agroturystyczne „Ania i Filip” w Izabelinie, gdzie znajduje się ok. 1000 zwierząt w tym między innymi: dziki, daniele, dziki azjatyckie, muflony, kozy syryjskie, różnokolorowe bażanty, jelenie, łabędzie, kaczki, gęsi, strusie, kozy i wiele innych. Największą chlubą gospodarzy są kury Bankiwa – żyjące dziko na Cejlonie, która jest przodkiem wszystkich ras kur domowych i pochodzącą od niego rasę Bramaputra której kogut osiąga wagę do 12kg. Wielkie zainteresowanie zwiedzających uczestników wzbudziły pomieszczenia z inkubatorami. Można było w nich śledzić narodziny młodych ptaków, takich gatunków jak: struś afrykański, gęś garbonosa, różne gatunki kaczek, itp.

Osoby zainteresowane mogły poznać funkcjonowanie gospodarstwa agroturystycznego w województwie wielkopolskim, wymienić doświadczenia oraz czerpać inspiracje do przeniesienia dobrych praktyk na swoim terenie.

W kolejnym dniu uczestnicy wyjazdu mieli okazję, niektórzy po raz pierwszy, zwiedzić targi Polagra Food „Smaki Regionów” w Poznaniu, gdzie mogli poznać tradycję i smak polskiego pieczywa, zobaczyć pokazy kulinarne Marcina Polusa, Grzegorza Łapanowskiego oraz Dżenety Bogdanowicz w ramach kampanii Trzy znaki smaku, z wykorzystaniem produktów z europejskimi znakami Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne, Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Najważniejszym jednak punktem całego wyjazdu był Wielki Finał XIII Edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – SMAKI REGIONÓW” i wręczenie „Pereł 2013”. Samą uroczystość poprzedził wykład Izabeli Byszewskiej i Jana Zwolińskiego Pt.: „Uczestnictwo producentów w systemach jakości żywności wartością dodaną do produktów – promocja krótkich łańcuchów sprzedaży”. Organizatorem Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, która w trakcie regionalnego finału w Białymstoku doceniła i nagrodziła „Perłą” podlaskie produkty:

  • Kindziuk sokólski dojrzewający – Łukasz Ancypo
  • Ser Klinek – Halina Raducha
  • Tort Napoleon ( Napoleonas ) – Regina Pik

Oprócz przedstawicieli województwa podlaskiego , w finale wzięli udział producenci z całego kraju. Nagrody „Perły” oraz certyfikaty wręczył laureatom Stanisław Kalemba – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Całą uroczystość zakończyła prezentacja nagrodzonych produktów.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Skip to content