Przedsiębiorca z powiatu suwalskiego wyróżniony w konkursie „Sposób na sukces”

kw. 25, 2018 | Archiwum aktualności

Gala finałowa tegorocznej edycji konkursu „Sposób na Sukces” odbyła się 24 czerwca w Pałacu Prezydenckim w Warszawie. Wśród wyróżnionych znalazło się przedsięwzięcie zgłoszone przez Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Suwałkach – Zakład Przetwórstwa Mięsnego „PROTASIEWICZ” Ejszeryszki 11, 16-406 Rutka Tartak, powiat suwalski.

W imieniu Prezydenta RP Bronisława Komorowskiego laureatów i gości podjął Dariusz Młotkiewicz, Sekretarz Stanu w Kancelarii Prezydenta RP. Gratulując zwycięzcom XIII edycji Ogólnopolskiego konkursu „Sposób na sukces”, podkreślił wkład laureatów we wzrost konkurencyjności swoich regionów i całego kraju. Następnie wręczył listy gratulacyjne od Prezydenta RP, a także  dyplomy, statuetki  i nagrody rzeczowe w postaci tabletów, ufundowane przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stanisława Kalembę – wręczyła je Zofia Szalczyk, Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Nagrody przyznano dla 16 podmiotów, wyłonionych z pośród 56 zgłoszonych do konkursu, w czterech kategoriach.

W kategorii indywidualnej nagrodzono trzy podmioty, w kategorii rodzinnej – cztery podmioty, w kategorii zespołowej – dwa podmioty, w kategorii inicjatyw na rzecz rozwoju społeczności lokalnych – trzy podmioty, cztery przedsięwzięcia otrzymały wyróżnienie.

Zakład produkuje wędliny według tradycyjnych receptur i metod w ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej.

Ponadto Tadeusz Protasiewicz otrzymał grawertony z gratulacjami ufundowane przez Wojewodę Podlaskiego, Marszałka Województwa Podlaskiego i Dyrektora Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, które podczas imprezy w Ogrodach Prezydenckich w imieniu ofiarodawców wręczyła Halina Szabłowska, pracownik Powiatowego Zespołu Rolniczego w Suwałkach.

Laureat konkursu wraz ze swoją rodziną i pracownikami przygotował stoisko promujące produkowane wyroby, które uczestnicy finału konkursu mogli degustować, a atrakcją stoiska był pieczony prosiak.

 

Halina Szabłowska

Skip to content