W tegorocznym konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, którego finał odbył się 20 września podczas Targów „Samki Regionów” w Poznaniu, aż 4 perły trafiły do podlaskich wytwórców regionalnych produktów żywnościowych. W historii konkursu przedstawiciele województwa podlaskiego po raz pierwszy zostali nagrodzeni tak licznie. Laureatami zostali Biruta Zimnicka za ser owocowy „oboliu suris”, Małgorzta Ostapowicz za pasztet z dzika, Tomasz Siergiejewicz za szczupaka faszerowanego pieczonego w tataraku i Grażyna Putkowska za ser nadbużański dojrzewający.
O nagrodę „Perły” może ubiegać się producent dla swojego wyrobu nagrodzonego we wcześniejszych edycjach konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo w etapach wojewódzkich. Podstawowym celem przedsięwzięcia jest identyfikacja i promocja rodzimych produktów regionalnych, wyrosłych z polskiej, lokalnej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur.
Joanna Czarkowska
Spotkanie rozpoczęła Izabela Byszewska, Krajowy Koordynator Konkursu NKD,
prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego
Szupak faszerowany pieczony w tataraku Tomasza Siergiejewicza
Pasztet z dzika Małgorzaty Ostapowicz
Ser nadburzański dojrzewający Grażyny Putkowskiej
Ser owocowy „oboliu suris” Biruty Zimnickiej y
Zdobywcy Pereł i zaproszeni goście
Goście poczęstowani zostali „urodzinowym” tortem konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo