Podlaskie kulinarne perły

kwi 25, 2018 | Archiwum aktualności

W tegorocznym konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, którego finał odbył się 20 września podczas Targów „Samki Regionów” w Poznaniu, aż 4 perły trafiły do podlaskich wytwórców regionalnych produktów żywnościowych. W historii konkursu przedstawiciele województwa podlaskiego po raz pierwszy zostali nagrodzeni tak licznie. Laureatami zostali Biruta Zimnicka za ser owocowy „oboliu suris”, Małgorzta Ostapowicz za pasztet z dzika, Tomasz Siergiejewicz za szczupaka faszerowanego pieczonego w tataraku i Grażyna Putkowska za ser nadbużański dojrzewający.

O nagrodę „Perły” może ubiegać się producent dla swojego wyrobu nagrodzonego we wcześniejszych edycjach konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo w etapach wojewódzkich. Podstawowym celem przedsięwzięcia jest identyfikacja i promocja rodzimych produktów regionalnych, wyrosłych z polskiej, lokalnej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur.

Joanna Czarkowska

otwarcie

Spotkanie rozpoczęła Izabela Byszewska, Krajowy Koordynator Konkursu NKD,
prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego

szczupak faszerowany

Szupak faszerowany pieczony w tataraku Tomasza Siergiejewicza

pasztet z dzika

Pasztet z dzika Małgorzaty Ostapowicz

ser dojrzewajcy

Ser nadburzański dojrzewający Grażyny Putkowskiej 

ser owocowy

Ser owocowy „oboliu suris” Biruty Zimnickiej y

nagrodzeni

Iza Byszewska Zdobywcy Pereł i zaproszeni goście 

tortGoście poczęstowani zostali „urodzinowym” tortem konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo

 

Skip to content