waskiwzh2022
waskiwzh2022
waskiwzh2022
waskiwzh2022
waskiwzh2022

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2014” rozstrzygnięty

kw. 25, 2018 | Archiwum aktualności

Finał tegorocznej edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” odbył się 20 sierpnia 2014 roku w białostockich spodkach. To już XIV edycja imprezy, która z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Zgłosiło się ponad 70 uczestników, którzy zaprezentowali swoje produkty w różnych kategoriach.

Celem konkursu było wyłonienie najlepszych produktów, wywodzących się z tradycji i kultywowanych zwyczajów województwa podlaskiego. Producenci rywalizowali w IV głównych kategoriach: produkty pochodzenia zwierzęcego, roślinnego, napoje oraz inne produkty regionalne. 

Przedstawiciele Komisji Konkursowej dokonali również nominacji produktów do nagrody „Perła 2014”, która zostanie wręczona w Krajowym Finale Konkursu w Poznaniu, podczas Międzynarodowych Targów Spożywczych Polagra Food, we wrześniu br.
Zainteresowaniem cieszyła się również nowa podkategoria „Od pola do stołu”, która pojawiła się po raz drugi tylko w podlaskiej edycji konkursu. Głównym celem jest promowanie surowców i produktów pochodzących z naszego regionu i będących wizytówką Podlasia. Uznanie jury zyskali wszyscy uczestnicy tej podkategorii, odebrali oni pamiątkowe grawertony ufundowane przez Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego.

Wyniki konkursu

Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Podkategorie
• produkty i przetwory mięsne
I nagroda: „Słonina solona” – Zbigniew Bubrowski, Dowspuda

Wyróżnienie: „Pasztet Jagnięcy”– Ewa i Jan Czmiel, Jelonka
Nagroda ARR: „Kiełbasa biebrzańska” – Małgorzata Wojtach, Szpakowo
Nagroda ARR: „Koźlęcina po tatarsku” – Dżenneta Bogdanowicz, Kruszyniany

• produkty i przetwory z ryb
I nagroda: „Ryba pstrąg w galarecie” – Irena Ejsmont, Białogorce, „Stynka babuni” – Agata Bernatowicz, Sumowo
Wyróżnienie: „Karaś w zalewie octowej” – Maria Giczewska, Kurhanki Pierwsze 

• produkty mleczne
I nagroda: „Ser nadbużański dojrzewający” – Grażyna Putkowska, Rotki
Wyróżnienie: „Klinek Och” – Irena Och, Netta Pierwsza

• miody
I nagroda: „Miód leśny” – Stefan Golonko i Maria Klimowicz, Dobrowoda

Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
Podkategorie
• przetwory owocowe
I nagroda: „Konfitura z poziomek” – Adela Szabracka, Dołubowo
Wyróżnienie: „Konfitura z dyni i klapsa” – Anna Borzymowska-Śmietało, Pietkowo

• przetwory warzywne
I nagroda: „Olej z konopi-olej konopny” – Marek Chmielewski, Bukowo
Wyróżnienie: „Kiszona główkowa-kapusta kiszona w główce” – Marek Sienkiewicz, Czarna Wieś Kościelna
Nagroda ARR: „Babcine grzybki” – Agnieszka Cybula, Białaszewo Kolonia

• produkty zbożowe
I nagroda: „Razowiec na zakwasie” – Alina Jankowska, Czartoria

• wyroby cukiernicze
I nagroda: „Augustowskie rogale od Małgosi” – Małgorzata Ostapowicz, Kryłatka
Wyróżnienie: „Oładzie” – Marianna Rogało, Dolistowo Stare

Napoje regionalne
Podkategorie
• napoje bezalkoholowe
Wyróżnienie: „Herbata z liści mięty” – Bogdan Potocki, Kruszyniany

• napoje alkoholowe
I nagroda: „Miód pitny podlaski” – Dawid Olesiuk, Saki
Wyróżnienie: „Miodóweczka”– Danuta Bagińska, Dobrzyniówka

Inne produkty regionalne
I nagroda: „Knysze z kapustą i grzybami leśnymi” – Marta Maksymczuk, Kruszyniany
Nagroda ARR: „Kaszanka” – Halina Wierzchowska, Zabłotczyzna

Nominacje do „Perły 2014”
• „Węgorz wędzony” – Marian Bernatowicz, Skustele
• „Chleb razowy dla ducha” – Władysław Gryka, Suszczy Borek
• „Pierogi wigierskie” – Teresa Biziewska, Wigry
• „Tałkysz” – Dżenneta Bogdanowicz, Kruszyniany
• „Kibiny – pierogi pieczone” – Danuta Bagińska, Dobrzyniówka

„Od pola do stołu”
• „Kiełbasa ogniem pieczona” – Ireneusz Koliński, Wysokie Mazowieckie
• „Sakiewka z podrobami baranimi (baranina)” – Monika Potocka, Kruszyniany
• „Twarogi i sery domowe” – Halina Raducha, Ostrowie
• „Jaja ekologiczne od kury zielononóżki” – Halina Soroczyńska, Kleszczele
• „Warzywa – różne odmiany pomidorów i ogórków” – Krzysztof i Elżbieta Kopacz, Rakowo-Czachy

Szczególne wyróżnienie za najciekawszy produkt i propagowanie idei Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo otrzymał Tadeusz Protasiewicz z Ejszeryszek za „Golonkę wiejską”. Został on nagrodzony pucharem dyrektora Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.

Organizatorem konkursu na szczeblu regionalnym była Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego przy współudziale Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego i Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Nagrody ufundowali Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego, Agencja Rynku Rolnego oraz Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.
Produkty oceniało jury w składzie: Izabella Byszewska – przewodnicząca Kapituły Krajowej, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Jan Zwoliński – wiceprezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie, Mariusz Cylwik – zastępca Dyrektora PODR w Szepietowie, Łucja Jabłońska – dyrektor Departamentu Finansów UMWP oraz Hubert Czochański – etnograf, pracownik Białostockiego Muzeum Wsi.

 

 

 

 

Emilia Stańczuk
Zdj.: Anna Fatyga

Skip to content