OBJAWY ASF?
- gorączka 40 – 42°C i powyżej,
- wybroczyny i przekrwienie skóry,
- krwawa biegunka,
- osłabiony apetyt,
- nagłe upatki świń w stadzie.
POSTĘPOWANIE?
- natychmiastowe zgłaszanie wszelkich przypadków zachorowań i padnięc świń,
- zabezpieczenie chorych zwierząt – do czasu przybycia lekarza weterynarii.
MOŻLIWE SPOSOBY ROZPRZESTRZENIANIA SIĘ CHOROBY?
- przez kontakt bezposredni z zakażonym materiałem (zakażone zwierzęta, martwe zwierzęta – głównie dziki),
- poprzez wprowadzenie świń lub produktów ze świń z nieznanego źródła (nielegalny obrót),
- za pośrednictwem dzików – w środowisku ich bytowania,
- wobec braku zachowania zasad bioasekuracji w gospodarstwach,
PODSTAWOWE WYMAGANIA BIOASEKURACJI?
- zabezpieczenie gospodarstwa przed dostępem dzików (ogrodzenie, zamykane pomieszczenia inwertarskie),
- zabezpieczenia paszy i materiału na ściółkę przed dostępem dzików (stogi, bele),
- maty dezynfekcyjne przed wejściami do pomieszczeń inwentarskich oraz zabezpieczenie pomieszczeń przed dostępem zwierząt domowych,
- maty dezynfekcyjne na wjazdach i wejściach do gospodarstwa,
- używanie oddzielnej odzieży ochronnej w pomieszczeniach dla świń,
- zwalczanie gryzoni i owadów,
- dezynfekcja pomieszczeń i sprzętu majacego kontakt ze świniami,
- codzienne kontrolowanie stanu zdrowia świń oraz prowadzenie spisu świń wg grup wiekowych i produkcyjnych.
Uwaga:
– szczegółowe informacje na stronach internetowych Inspekcji Weterynaryjnej (GIW, WIW, PIW)