Kulinaria naszego regionu budzą zainteresowanie nie tylko wśród turystów i osób odwiedzających Podlaskie. Ich wysoką jakość i niepowtarzalny smak doceniła również Kapituła konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo, nagradzając wyjątkowe produkty statuetkami Perły.
Jak co roku, tak i teraz w Poznaniu, 24 września, podczas Targów Polagra Food, odbyło się uroczyste wręczenie statuetek Perła 2017. Nagrodzone podlaskie produkty i ich wytwórcy to:
• Kiełbasa biebrzańska palcówka – Małgorzaty Wojtach, Masarnia Biebrzańskie Smaki, z powiatu moniecki;
• Szynka ze słoninką- Grażyny Putkowska, „Dażynka” Nadbużańskie Smaki, z powiatu siemiatyckiego;
• Chleb razowy – Władysław Gryka, gospodarstwo agroturystyczne, z powiatu hajnowskiego;
• Ciastka siemiatyckie – Jolanta i Roman Posławscy, Zakład Cukierniczy z powiatu siemiatyckiego;
• Mielnicki korowaj weselny – Heleny Datczuk z powiatu siemiatyckiego
Taka ilość (aż 5), przyznanych nagród jest wyjątkowa, bowiem dotychczas najwięcej Pereł nasze produkty otrzymały w 2015 r (cztery). Tegoroczną uroczystość poprowadziła Izabela Byszewska, Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, a Jan Zwoliński, z-ca Prezesa PIPRiL, opatrzył „smakowitym” komentarzem każdy nagradzany produkt. Statuetki wręczał laureatom Jacek Bogucki – Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, w ramach promocji produktu regionalnego, zorganizował wyjazd na tę uroczystość, umożliwiając tym samym osobom nagrodzonym osobiste odebranie tych wyjątkowych statuetek.
Joanna Czarkowska