Podlaskie „Perły” w Poznaniu

wrz 27, 2017 | Aktualności

Kulinaria naszego regionu budzą zainteresowanie nie tylko wśród turystów i osób odwiedzających podlaskie. Ich wysoką jakość i niepowtarzalny smak doceniła również Kapituła konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo, nagradzając wyjątkowe produkty statuetkami Perły.

Jak co roku, tak i teraz w Poznaniu, 24 września, podczas Targów Polagra Food, odbyło się uroczyste wręczenie statuetek Perła 2017. Nagrodzone podlaskie produkty i ich wytwórcy to:

  • kiełbasa biebrzańska palcówka – Małgorzaty Wojtach, Masarnia Biebrzańskie Smaki z powiatu monieckiego;
  • szynka ze słoninką- Grażyny Putkowskiej, „Dażynka” Nadbużańskie Smaki z powiatu siemiatyckiego;
  • chleb razowy – Władysława Gryki, gospodarstwo agroturystyczne, z powiatu hajnowskiego;
  • ciastka siemiatyckie – Jolanty i Romana Posławskich, Zakład Cukierniczy z powiatu siemiatyckiego;
  • mielnicki korowaj weselny – Heleny Datczuk z powiatu siemiatyckiego

Taka ilość (aż 5), przyznanych nagród jest wyjątkowa, bowiem dotychczas najwięcej Pereł nasze produkty otrzymały w 2015 r (cztery). Tegoroczną uroczystość poprowadziła Izabela Byszewska, Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, a Jan Zwoliński, z-ca Prezesa PIPRiL, opatrzył „smakowitym” komentarzem każdy nagradzany produkt. Statuetki wręczał laureatom Jacek Bogucki – Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, w ramach promocji produktu regionalnego, zorganizował wyjazd na tę uroczystość, umożliwiając tym samym osobom nagrodzonym osobiste odebranie tych wyjątkowych statuetek.

DSC 0050Nagrodzone produkty

DSC 0120Laureaci z województwa podlaskiego

DSC 0197Wiceminister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wśród lauraetów z województwa podlaskiego

DSC 0190

Joanna Czarkowska

Odsłony : 237
Skip to content