Podlaskie słynie z tradycyjnych produktów regionalnych. Nasza kuchnia to przede wszystkim prosta kuchnia regionów wiejskich, bardzo zróżnicowanych pod względem kulturowym. Smak tradycyjnych wędlin, serów czy sękacza znany jest w całej Polsce i zachwycił nie jedno podniebienie.
W miniony weekend, aby posmakować potraw regionalnych nie trzeba było zwiedzać całego województwa, wystarczyło odwiedzić tereny wystawowe Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie. Podczas XXIV Regionalnej Wystawy Zwierząt Hodowlanych, V Ogólnopolskiej Wystawy Królików został przeprowadzony ”Konkurs na najsmaczniejszy produkt regionalny województwa podlaskiego”
Wszyscy zwiedzający, którzy podczas targów odwiedzili namiot Podlaskiego Ośrodka Rolniczego w Szepietowie mogli degustować produkty regionalne, a na ten wyjątkowyoddać głos. To właśnie głosy zwiedzających zadecydowały o wyborze tego najsmaczniejszego. Dodatkowo każdy poprawnie oddany głos brał udział w losowaniu upominków dla publiczności.
O tytuł „Najsmaczniejszego produktu regionalnego województwa podlaskiego” walczyły następujące produkty:
Nr 1. Kibiny – Stowarzyszenie „BARWA”, powiat białostocki,
Nr 2. Ser nadbużański dojrzewający – Dażynka – Grażyna Putkowska, powiat siemiatycki;
Nr 3. Ser koryciński „Swojski” – Zrzeszenie Producentów Sera Korycińskiego, powiat sokólski;
Nr 4. Ser podpuszczkowy dojrzewający z Wiżajn – Grupa Producentów Produktu Lokalnego z gm. Wiżajny i Rutka Tartak, powiat suwalski;
Nr 5. Bankuchen (sękacz) – Cukiernia „Ciasta Reni”, Puńsk, powiat sejneński;
Nr 6. Mrowisko – Cukiernia „Ciasta Reni”, powiat sejneński;
Nr 7. Kiełbasa z Ejszeryszek – Tadeusz Protasiewicz, powiat suwalski;
Nr 8. Boczek wędzony z Ejszeryszek – Tadeusz Protasiewicz, powiat suwalski;
Nr 9. Szynka ze słoninką – Dażynka – Grażyna Putkowska, powiat siemiatycki;
Nr 10. Kindziuk z Puńska – Biruta Virakus, PPUH „DEŚRA”, powiat sejneński.
Stoisko Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie w ciągu dwóch dni odwiedziło 218 osób, a ich głosy rozłożyły się następująco:
1 miejsce 38 głosów zdobył Kindziuk z Puńska;
2 miejsce 22 głosów zdobyły Kibiny;
3 miejsce po 21 głosów zdobyły równocześnie Ser koryciński „Swojski” oraz Szynka ze słoninką.
Laureatom konkursu nagrody ufundowała Agencja Rynku Rolnego – Oddział w Białymstoku.
Przeprowadzono również losowanie upominków dla publiczności biorącej udział w głosowaniu. Szczęście uśmiechnęło się do: Janusza Okurowskiego; Aliny Zubryckiej; Marzeny Molskiej.
Konkurs miał na celu promocję regionalnych produktów tradycyjnych województwa podlaskiego ich popularyzację oraz sposób wytwarzania w oparci o tradycyjne regionalne receptury. Cieszył się ogromnym zainteresowaniem.
Organizatorem konkursu był Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie przy wsparciu Agencji Rynku Rolnego – Oddział w Białymstoku.
Grażyna Gosk