Białostockie „Spodki” po raz kolejny gościły w swych murach jeden z najciekawszych i najsmaczniejszych konkursów – Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Przedsięwzięcie to jest organizowane od 2000 roku.
Konkurs odbył się 17 maja. Były to eliminacje regionalne mające na celu wyłonienie najciekawszych produktów tradycyjnych, które w następnych edycjach konkursu mogą ubiegać się o najwyższą nagrodę krajową w tej dziedzinie – „Perłę”. Nagroda ta przyznawana jest corocznie przez Kapitułę Konkursu. W tym roku Wielki Finał XVII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” odbędzie się 24 września 2017 w trakcie targów Smaki Regionów-Polagra Food w Poznaniu w pawilonie 11.
Komisja w składzie:
- Izabela Byszewska – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie,
- Jan Zwoliński – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie,
- Łucja Jabłońska – Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego,
- Mariusz Cylwik – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie,
- Jadwiga Zabielska – OT w Białymstoku Agencji Rynku Rolnego,
- Przemysław Sianko – Podlaskie Muzeum Kultury Ludowej,
miała nie lada zadanie, ponieważ każdy z członków Komisji musiał poddać ocenie organoleptycznej (spróbować) niemal 130 różnych produktów przygotowanych przez 84 producentów.
W tym roku o miano najlepszych ubiegało się:
- 31 produktów pochodzenia zwierzęcego (wyroby mięsne, mleczne, ryby),
- 35 produktów pochodzenia zwierzęcego (wyroby owocowe, warzywne, zbożowe oraz cukiernicze),
- 27 napojów (alkoholowych i bezalkoholowych),
- 17 produktów regionalnych,
- 13 produktów nagrodzonych w poprzednich edycjach konkursu, a ubiegających się o nominację do nagrody „Perła”,
- 5 produktów w podlaskiej kategorii „Od pola do stołu”.
Poniżej nagrodzone produkty i ich wytwórcy XVII edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo:
I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda:
- Kiełbasa podsuszana biebrzańska – Małgorzata Wojtach, Masarnia Biebrzańskie Smaki
- Kindziuk – Tadeusz Protasiewicz, Masarnia „Protasiewicz”
Nagroda ARR:
- Boczek faszerowany – Ireneusz Koliński, Masarnia „Kolinek”
- Kiełbasa baranio-wołowa – Bogdan Potocki, „Zajazd Tatarski na końcu świata”
Wyróżnienie: Polędwica drohicka – Grażyna Putkowska, „Dażynka – nadbużańskie smaki”
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
Nagroda ARR: Pstrąg solony o poranku – Beata i Tomasz Siergiejewicz, Restauracja „Syta Panna”
Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda: Twarożek kozi – Irena Och, gospodarstwo „Augustowskie smaki natury”
Wyróżnienie: Ser olszański dojrzewający – Oksana Tomaszewska
II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:
Podkategoria: przetwory owocowe
I nagroda: Marmolada z antonówek – Katarzyna Jurgilewicz, Gospodarstwo „Sadowa przystań”
Wyróżnienie:
- Konfitura z czarnych jagód – Adela Szabracka
- Sok z owoców dzikiej róży – Alina Jankowska
Podkategoria: przetwory warzywne
I nagroda: Kapusta kiszona – Marek Sienkiewicz, Gospodarstwo „Kiszenie z tradycją”
Wyróżnienie: „Iwan Czaj” (herbata) – Agnieszka Prymaka
Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda:
- Sękacz Kuligowski – Dorota Markowska
- Piernik podlaski – Ewa Stepaniuk
- Keks dojrzewający – Beata i Tomasz Siergiejewicz, Restauracja „Syta Panna”
III. Napoje regionalne:
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda: „Buza” – Casablanca Catering sp. z o. o.
Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda:Nalewka gajowego – Anna Malinowska
Wyróżnienie:
- „Pałyniówka” – Helena Datczuk
- Jarzębinówka – Bożena Dąbkowska, gospodarstwo agroturystyczne
IV. Inne produkty regionalne:
I nagroda: „Zaguby” – Krystyna Pietraszko
Nagroda ARR: Halva Tatarska – Dżenneta Bogdanowicz, gospodarstwo agroturystyczne „Tatarska Jurta”
Wyróżnienie: „Knyszki” z grzybami – Monika Giczewska
Nagroda Dyrektora Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, w uznaniu za kultywowanie tradycji podlaskiego dziedzictwa kulinarnego i propagowanie idei konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo oraz za „Barwiańską” kiszkę ziemniaczaną, powędrowała na ręce Danuty Bagińskiej ze Stowarzyszenia BArWA.
W kategorii „Od pola do stołu”
I nagroda: Mąka żytnia – Andrzej Kotlewski, Młyn Handlowo – Produkcyjny
II nagroda: Konfitura z dzikiej róży – Marta Kryjan Agroturystyka „Ptasie Radio”
III nagroda: Kiszka ziemniaczana – Ewa Boguszewska, PPH „Solana”
Do nagrody „Perła 2017” Komisja Konkursowa nominowała aż osiem produktów:
- Kiełbasa biebrzańska palcówka – Małgorzata Wojtach, Masarnia „Biebrzańskie Smaki”.
- Golonka z garnka – Maria Giczewska.
- Szynka wołowa z siana – Paulina Deresz.
- Szynka ze słoninką – Grażyna Putkowska, „Dażynka – Nadbużańskie Smaki”.
- Chleb razowy (dla ducha) – Władysław Gryka.
- Ciastka siemiatyckie – Jolanta Posławska „Zakład cukierniczy Jolanta i Roman Posławscy”.
- Mielnicki korowaj weselny – Helena Datczuk.
- Nalewka Żenicha – Jolanta Makar Stowarzyszenie „Kresy Podlasia”
Jednak o przyznaniu nagrody zadecyduje kapituła nadająca statuetkę PERŁY dopiero po odbyciu się wszystkich 16 regionalnych eliminacji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo.
Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie czynnie uczestniczy we współrealizacji konkursu. Corocznie już specjalistki Sekcji Gospodarstwa Wiejskiego i Agroturystyki typują produkty, które spełniają wymogi konkursu, udzielają wsparcia merytorycznego wytwórcom przy wypełnianiu zgłoszeń oraz uczestniczą w finale. Tak liczne uczestnictwo producentów i mnogość produktów, to właśnie efekt wieloletniej współpracy doradczyń z lokalnymi producentami.
Organizatorem konkursu na szczeblu województwa podlaskiego jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie i Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego, zaś na poziomie krajowym głównym organizatorem jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie. Laureatów konkursu wspiera także Agencja Rynku Rolnego fundując cztery nagrody rzeczowe.
Joanna Czarkowska