Wiedza na temat żywności wysokiej jakości wytwarzanej tradycyjnymi sposobami, metod jej rejestracji, ochrony i promocji wciąż jest niewystarczająca – zarówno wśród pośredników sprzedaży, konsumentów, jak i niejednokrotnie samych producentów.
Wychodząc naprzeciw potrzebom osób związanych z lub zainteresowanych wytwarzaniem produktów tradycyjnych, 14 grudnia 2016 roku w Hotelu 3 Trio w Białymstoku odbyło się seminarium nt. „Innowacyjne podejście w urynkowieniu żywności wysokiej jakości” zorganizowane przez Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie przy współudziale Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Zaproszeni goście-wykładowcy podzielili się swoją wiedzą merytoryczną i praktyczna dotyczącą przedmiotu spotkania. Joanna Lendzion-Czajkowska, spec. z Departamentu Rynków Rolnych MRiRW, przybliżyła zebranym procedury wpisu produktów tradycyjnych na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych (LPT) oraz ubiegania się o oznaczenia unijne. Mówiła o często popełnianych błędach, udzieliła wskazówek dotyczących wypełniania wniosków, a także o profitach płynących z rejestracji produktów. Odpowiadała na pytania zebranych, opierając się na konkretnych przykładach. Dżenneta Bogdanowicz, właścicielka Tatarskiej Jurty w Kruszynianach, Tadeusz Protasiewicz, właściciel rodzinnego zakładu wędliniarskiego „PROTASIEWICZ” i Marcin Bielec, prezes Zrzeszenie Producentów Sera Korycińskiego opowiedzieli o swoich doświadczeniach z punktu widzenia producenta. Przestrzegali przed błędami, które sami popełnili, udzielili cennych wskazówek, odpowiadali na pytania, prowadzili dyskusję i gorąco zachęcali zebranych do wspólnego budowania kulinarnego potencjału woj. podlaskiego.
Na spotkaniu zjawili się również przedstawiciele instytucji wspierających producentów, tj. Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego i Agencji Rynku Rolnego. Mariusz Dawidziuk, przedstawiciel UMWP, przybliżył zebranym proces składania wniosku o rejestrację produktu na LPT na poziomie wojewódzkim, udzielając praktycznych porad wynikających z dotychczasowych doświadczeń.
Zadanie sfinansowane zostało z funduszy Sieci Na Rzecz Innowacji w Rolnictwie i na Obszarach Wiejskich (SIR).
Izabela Targ
Sekcja WGDiA