Produkty tradycyjne pod lupą

gru 16, 2016 | Aktualności

Wiedza na temat żywności wysokiej jakości wytwarzanej tradycyjnymi sposobami, metod jej rejestracji, ochrony i promocji wciąż jest niewystarczająca – zarówno wśród pośredników sprzedaży, konsumentów, jak i niejednokrotnie samych producentów.

Wychodząc naprzeciw potrzebom osób związanych z lub zainteresowanych wytwarzaniem produktów tradycyjnych, 14 grudnia 2016 roku w Hotelu 3 Trio w Białymstoku odbyło się seminarium nt. „Innowacyjne podejście w urynkowieniu żywności wysokiej jakości” zorganizowane przez Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie przy współudziale Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

SIRLOGO
Zaproszeni goście-wykładowcy podzielili się swoją wiedzą merytoryczną i praktyczna dotyczącą przedmiotu spotkania. Joanna Lendzion-Czajkowska, spec. z Departamentu Rynków Rolnych MRiRW, przybliżyła zebranym procedury wpisu produktów tradycyjnych na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych (LPT) oraz ubiegania się o oznaczenia unijne. Mówiła o często popełnianych błędach, udzieliła wskazówek dotyczących wypełniania wniosków, a także o profitach płynących z rejestracji produktów. Odpowiadała na pytania zebranych, opierając się na konkretnych przykładach. Dżenneta Bogdanowicz, właścicielka Tatarskiej Jurty w Kruszynianach, Tadeusz Protasiewicz, właściciel rodzinnego zakładu wędliniarskiego „PROTASIEWICZ” i Marcin Bielec, prezes Zrzeszenie Producentów Sera Korycińskiego opowiedzieli o swoich doświadczeniach z punktu widzenia producenta. Przestrzegali przed błędami, które sami popełnili, udzielili cennych wskazówek, odpowiadali na pytania, prowadzili dyskusję i gorąco zachęcali zebranych do wspólnego budowania kulinarnego potencjału woj. podlaskiego.

konf trio4
konf trio1

konf trio3

konf trio2

Na spotkaniu zjawili się również przedstawiciele instytucji wspierających producentów, tj. Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego i Agencji Rynku Rolnego. Mariusz Dawidziuk, przedstawiciel UMWP, przybliżył zebranym proces składania wniosku o rejestrację produktu na LPT na poziomie wojewódzkim, udzielając praktycznych porad wynikających z dotychczasowych doświadczeń.

Zadanie sfinansowane zostało z funduszy Sieci Na Rzecz Innowacji w Rolnictwie i na Obszarach Wiejskich (SIR).

Izabela Targ

Sekcja WGDiA

Odsłony : 378
Skip to content