„Innowacyjne rozwiązania w przygotowywaniu, przetwarzaniu i przechowywaniu zdrowej żywności” to tytuł konferencji organizowanej przez Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie i Państwową Wyższą Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży, która odbędzie się w 2 grudnia w Uczelni.
Organizatorzy stawiają sobie za cel ułatwienie transferu wiedzy pomiędzy światem nauki a rolnictwem i drobną przedsiębiorczością w zakresie innowacyjnych rozwiązań w dziedzinie przetwórstwa oraz możliwością zastosowania ich w warunkach gospodarstwa. W ramach działania, powstało również wydawnictwo pod tym samym tytułem, które wprowadza czytelnika w tematykę prawidłowego odżywiania oraz zagadnienia innowacji w obróbce, przygotowywaniu i konserwacji produktów i potraw.
Założeniem całego działania jest, że przyczyni się ono do wspierania organizacji łańcucha żywnościowego i wprowadzania do obrotu pełnowartościowych produktów rolnych, a pośrednio do poprawy dobrostanu zwierząt oraz ułatwienia zarządzania ryzykiem w rolnictwie. Uczestnicy zdobędą wiedzę teoretyczną i praktyczną na temat innowacyjnych urządzeń i sposobów ich wykorzystania w skracaniu łańcucha żywnościowego. Konferencja posłuży ponadto do tworzenia sieci kontaktów pomiędzy rolnikami, podmiotami doradczymi, jednostkami naukowymi, przedsiębiorcami sektora rolno-spożywczego oraz pozostałymi podmiotami zainteresowanymi wdrażaniem innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich.
Program konferencji
Innowacyjne rozwiązania w przygotowywaniu, przetwarzaniu i przechowywaniu zdrowej żywności.
2 grudnia 2016 r.
Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży
ul. Akademicka 1
Godz. | Temat | Prowadzący |
9.30 – 10.00 | rejestracja uczestników, kawa powitalna | |
10.00 – 10.45 | Styl życia a zdrowie | prof. dr hab. Bożena Waszkiewicz-Robak |
10.45 – 11.30 | Nowoczesne metody obróbki, przygotowania, przetwarzania i przechowywania żywności | prof. dr hab. Elżbieta Biller |
11.30 – 12.15 | Zasady organizacyjno – prawne przy prowadzeniu małej przetwórczości | prof. dr hab. Mieczysław W. Obiedziński |
12.15-13.00 | Zasady przetwórstwa surowców ekologicznych | dr inż. Adam Drosio |
13.00 – 13.45 | Obiad | |
13.45 – 15.15 |
Warsztaty w laboratorium PWSiP | technolodzy PWSIiP |
15.15 – 15.30 | Podsumowanie i zakończenie konferencji |
Joanna Czarkowska
PODR Szepietowo