Miłośnicy tradycyjnej podlaskiej kuchni mieli okazję wziąć udział w „smacznych” warsztatach, które odbyły się w niedzielę, 18 września w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej.
Warsztaty były elementem działania realizowanego przez Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich przy współpracy z Podlaskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Szepietowie pod nazwą: „Sieciowanie podmiotów prowadzących działalność przetwórcza i gastronomiczną z wykorzystaniem lokalnych produktów spożywczych poprzez utworzenie Podlaskiego Szlaku Kulinarnego”. Były też jednym z wielu punktów programu imprezy inaugurującej działalność Podlaskiego Muzeum Kultury Ludowej w Wasilkowie.
Osoby uczestniczące w warsztatach miały możliwość zapoznania się z wyróżnionymi czterema pracami nadesłanymi w konkursie na logo Podlaskiego Szlaku Kulinarnego.
Mogły też poznać tajniki przygotowywania potraw oraz spróbować swoich sił w samodzielnym ich wykonaniu. Była możliwość wzięcia udziału w równolegle odbywających się zajęciach:
- wypieku sękacza – prowadzonych przez Birutę Zimnicką, wielokrotną laureatkę konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo, zdobywczynię Perły 2001 r. za sękacz, uczestniczkę w rejestracji sękacza na Liście Produktów Tradycyjnych;
- wyrobu potraw ziemniaczanych (babka ziemniaczana i farszynki) – prowadzonych przez członkinie Stowarzyszenia BaRWa pod czujnym okiem Danuty Bagińskiej, Prezes Stowarzyszenia, wielokrotnej laureatki konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo, zdobywczyni Perły 2014 r.,
- wyrobu pierogów – prowadzonych przez Elżbietę Nadolną, kilkukrotną laureatkę konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo, właścicielkę gospodarstwa agroturystycznego „Carski Trakt” działającego od blisko 20 lat, w którym serwuje swoim gościom własnoręcznie wytworzone produkty i potrawy regionalne,
- sporządzania potraw tatarskich – prowadzonych przez Dżennetę Bogdanowicz, właścicielkę gospodarstwa agroturystycznego „Tatarska Jurta”, wielokrotną laureatkę konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo, oraz innych ponadregionalnych konkursów; zdobywczynię Perły, wyroby przez nią wytworzone zostały zarejestrowane na Liście Produktów Tradycyjnych, a pierekaczewnik otrzymał oznaczenie unijne jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
Joanna Czarkowska