Jesień w Polu i Zagrodzie

wrz 12, 2016 | Aktualności

Festyn w ciechanowieckim skansenie to niezapomniana podróż do przeszłości. Już 18 września zapraszamy na kolejną edycję imprezy plenerowej pn. „Jesień w Polu i Zagrodzie”. Wydarzenie odbywać się będzie na terenie skansenu – na XIX-wiecznej wsi podlaskiej. Udział w tym wydarzeniu jest niecodzienną lekcją historii. Poprzez interakcję turysta spotyka się z tradycją podlaskiej wsi.

Wśród bogatej oferty wydarzeń kulturalnych proponujemy jesienny piknik rodzinny, nawiązujący do prac polowych i gospodarskich na dawnej wsi podlaskiej. Pokazy zaprezentowane w skansenowskiej scenerii wiejskiej mają na celu prezentację, przypomnienie i utrwalenie tradycyjnych zwyczajów i obrzędów związanych z kopaniem ziemniaków i pracami gospodarskimi oraz domowymi w okresie jesiennym. Najważniejszym punktem programu jest pokaz kopania ziemniaków motykami oraz kopaczką konną i „tłoka” – zbieranie ziemniaków za kopaczką z udziałem widzów. Po tym następuje bronowanie kartofliska broną konną. Wydarzenie ma charakter festynu rodzinnego. Odbędzie się w niedzielę 18 września. Na terenie skansenu odwiedzić będzie można stoiska gastronomiczne z tradycyjną kuchnią regionalną, prezentowaną przede wszystkim przez gospodarstwa agroturystyczne z doliny Bugu. W trakcie festynu odbywać się będą koncerty zespołów folklorystycznych i kapel ludowych, przewidziane są liczne konkursy z nagrodami, np. obieranie ziemniaków na czas, a także proste i tradycyjne gry i zabawy dla dzieci i rodziców. Ponadto dla dzieci organizowany będzie konkurs plastyczny „Jesień w polu i zagrodzie”, do którego przygotowują się uczestnicząc w pokazach etnograficznych. Powodzeniem cieszą się proste i tradycyjne zajęcia manualne, takie jak wykonywanie laleczek z makówek i gałganków, jesiennych korali, czy ludzików z kasztanów. Festynowi towarzyszą pokazy zanikających dziś zawodów i prac domowych: plecionkarstwa, kowalstwa, obróbki lnu, tkania na krosnach, przędzenia na kołowrotku, obróbki ziarna w stępie i na żarnach, strzyżenia owiec, piłowania drewna, ciosania bali, pracy na tokarce, skubania gęsi, darcia pierza, ręcznego wyrobu masła i śmietany oraz serów, szatkowanie kapusty oraz udeptywanie jej w beczce do kiszenia i wiele innych. Niecodzienną atrakcją są stoiska prezentujące przygotowania zapasów do spiżarni na zimę, a także degustacja specjałów podlaskich z kuchni polowej – placków ziemniaczanych, babki ziemniaczanej, kiszki ziemniaczanej, bigosu, zupy kartoflanki, podpłomyków, piwa jałowcowego, naparów ziołowych, chleba razowego. Na kartoflisku skosztować można ziemniaków pieczonych w ognisku.

 DSC1529

W tym roku znów realizujemy ją w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa (Europejskie Dni Dziedzictwa to największy w Europie projekt społeczny i edukacyjny, najważniejsze święto zabytków kultury Starego Kontynentu. Głównym celem Europejskich Dni Dziedzictwa jest promowanie regionalnego dziedzictwa kulturowego oraz przypominanie o wspólnych korzeniach kultury europejskiej. Imprezy skierowane są do bardzo szerokiej i różnorodnej grupy odbiorców, co nadaje im wymiar uniwersalny. Właśnie takie inicjatywy sprawiają, że idea EDD zyskuje nowych zwolenników, stając się tym samym najważniejszym wydarzeniem kulturalnym Starego Kontynentu. Z każdym rokiem imprezy organizowane w ramach EDD zyskują na popularności. W obchodach Europejskich Dni Dziedzictwa uczestniczą wszystkie państwa-członkowie Rady Europy, w tym Polska, która włączyła się do tej akcji w 1993 roku. Co roku we wrześniu organizatorzy udostępniają do zwiedzania szerokiej publiczności zabytki i miejsca kultury, przygotowują festyny, jarmarki, imprezy plenerowe, inscenizacje, turnieje rycerskie, wystawy, odczyty naukowe, konkursy, spotkania z twórcami kultury i wiele innych imprez o różnorodnym charakterze, skierowanych do różnych grup społecznych i wiekowych. Dzięki temu obywatele państw uczestniczących w EDD mają doskonałą okazję do poznania dorobku kulturowego regionu, który zamieszkują).

 DSC1725

W PROGRAMIE:

Jesień w polu i zagrodzie w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa 18 września 2016 roku w Muzeum Rolnictwa im. ks. Krzysztofa Kluka w Ciechanowcu

Od godz. 14.00 – JESIENNE PRACE POLOWE:

POKAZ KOPANIA ZIEMNIAKÓW MOTYKAMI, KOPACZKĄ KONNĄ I TŁOKA Z UDZIAŁEM WIDZÓW, BRONOWANIE KARTOFLISKA

OD GODZ. 16.00 – JESIENNE KONKURSY Z NAGRODAMI ORAZ ZABAWY DLA DZIECI I DOROSŁYCH

10.00 – 17.00 – WYSTĘPY ZESPOŁÓW FOLKLORYSTYCZNYCH I KAPEL LUDOWYCH

PONADTO W PROGRAMIE OD GODZ. 10.00:

POKAZY JESIENNYCH PRAC DOMOWYCH I GOSPODARSKICH:

PIECZENIE CHLEBA POKAZ SZATKOWANIA I KISZENIA KAPUSTY STRZYŻENIE OWIEC PRACA KOWALA W KUŹNI OBRÓBKA ZIARNA PODSKUBYWANIE GĘSI I DARCIE PIERZA WYRÓB MASŁA I ŚMIETANY POKAZ PRACY SILNIKÓW SPALINOWYCH I MASZYN GOSPODARSKICH OBRÓBKA LNU PIECZENIE CHLEBA KRĘCENIE SNOPKÓW

STOISKA Z JADŁEM REGIONALNYM, MIODAMI, WARZYWAMI, STOISKA TWÓRCÓW LUDOWYCH I HANDLARZY RĘKODZIEŁEM, KUCHNIA POLOWA Z JESIENNYMI PRZYSMAKAMI, ZWIEDZANIE MUZEUM

PIECZENIE ZIEMNIAKÓW ORAZ KIEŁBASEK W OGNISKU NA KARTOFLISKU

 DSC1851

 DSC1323

 

WSTĘP WOLNY !

Patronat Medialny:

Wrota Podlasia

Głos Siemiatycz

Wysokomazowiecki24

Szczegóły na stronie internetowej: www.muzeumrolnictwa.pl

Odsłony : 161
Skip to content