Miłośników dobrego tradycyjnego podlaskiego produktu regionalnego zapraszamy do uczestnictwa w warsztatach kulinarnych.
Można będzie poznać tajniki:
- wypieku sękacza – warsztaty prowadzone przez Birutę Zimnicką, wielokrotną laureatkę konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo, zdobywczynię Perły 2001 r. za sękacz, uczestniczkę w rejestracji sękacza na Liście Produktów Tradycyjnych;
- wyrobu potraw ziemniaczanych (babka ziemniaczana i farszynki) – warsztaty prowadzone przez Danutę Bagińską, wielokrotną laureatkę konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo, zdobywczynię Perły 2014 r. za kibiny oraz przewodniczącą Stowarzyszenia BaRWa,
- wyrobu pierogów – warsztaty prowadzone przez Elżbietę Nadolną, kilkukrotną laureatkę konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo, właścicielkę gospodarstwa agroturystycznego działającego od blisko 20 lat „Carski Trakt”, która serwuje swoim gościom produkty regionalne, ręcznie wytwarzane w gospodarstwie;
- potraw tatarskich – warsztaty prowadzone przez Dżennetę Bogdanowicz, właścicielkę gospodarstwa agroturystycznego „Tatarska Jurta”, wielokrotną laureatkę konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo, oraz innych ponadregionalnych konkursów; jej wyroby zostały zarejestrowane na Liście Produktów Tradycyjnych, a pierekaczewnik otrzymał oznaczenie unijne jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
Warsztay odbędą się 18 września (niedziela) w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej (dawne Białystockie Muzeum Wsi) w Wasilkowie, początek o godzinie 12.00.
Działanie pod nazwą:„Sieciowanie podmiotów prowadzących działalność przetwórcza i gastronomiczną z wykorzystaniem lokalnych produktów spożywczych poprzez utworzenie Podlaskiego Szlaku Kulinarnego” jest realizowane przez Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich przy współpracy z Podlaskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Szepietowie.
W trakcie warsztatów odbędzie się podsumowanie konkursu na logo Podlaskiego Szlaku Kulinarnego.
Wstęp wolny na warsztaty kulinarne!
Joanna Czarkowska