W ramach realizacji zadania KSOW „Sieciowanie podmiotów prowadzących działalność przetwórczą i gastronomiczną z wykorzystaniem lokalnych produktów spożywczych poprzez utworzenie Podlaskiego Szlaku Kulinarnego” Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie zorganizował konferencję poświęconą temu zagadnieniu. Spotkanie odbyło się w Białostockich Spodkach, a udział w nim wzięło blisko 70 osób. Wśród uczestników byli producenci, przedstawiciele samorządów lokalnych oraz osoby zainteresowane tą tematyką.
O sieciowaniu usług w zakresie wytwarzania i oferowania żywności tradycyjnej – tworzeniu szlaków kulinarnych oraz przykłady tworzenia i funkcjonowania szlaków kulinarnych w Polsce przybliżył słuchaczom Krzysztof Zieliński, Dyrektor ds. promocji Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Następnie Adrzej Fiedoruk, autor wielu książek i publikacji o tematyce kulinarnej oraz regionalnej, opowiedział o tradycjach kulinarnych na terenie województwa podlaskiego. Konferencja skierowana była do osób, prowadzących działalność gospodarczą w zakresie wytwarzania i dystrybucji żywności. Realizowane zadanie ma służyć nawiązaniu współpracy pomiędzy podlaskimi przetwórcami w kierunku tworzenia szlaku kulinarnego.
Po krótkim lunchu, uczestnicy wyrazili chęć uczestniczenia w dalszych pracach zmierzających do utworzenia szlaku kulinarnego w naszym województwie.
Joanna Czarkowska, PODR w Szepietowie