Białostockie „Spodki” gościły w dniu 15.06.2016 r. najsmaczniejszy konkurs regionu. Przedsięwzięcie to jest organizowane od roku 2000. Tegoroczna edycja Konkursu zgromadziła bardzo dużą ilość produktów bowiem było ich ponad 140.
Eliminacje regionalne mają na celu wyłonienie najciekawszych produktów tradycyjnych, które w następnych edycjach konkursu mogą ubiegać się o najwyższą nagrodę krajową w tej dziedzinie: Perłę. Nagroda ta przyznawana jest corocznie przez Kapitułę Konkursu i wręczana podczas ogólnopolskiego finału 25 września 2016 (niedziela) w trakcie Targów „Smaki Regionów” w Poznaniu
Organizatorem konkursu na poziomie krajowym jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie, a na szczeblu województwa podlaskiego Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego oraz Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie. Laureatów konkursu wspiera także Agencja Rynku Rolnego fundując cztery nagrody rzeczowe.
Poniżej nagrodzone produkty i ich wytwórcy XVI edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo w Białymstoku:
W kategorii Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Produkty i przetwory mięsne
I nagroda:
Szynka wołowa z siana – Paulina Deresz, Lebiedzin
Golonka z garnka – Maria Giczewska, Kurianki Pierwsze
Kump wędzony – Tadeusz Protasiewicz, Ejszeryszki
Nagroda ARR:
Przysmak sołtysa – Łukasz Koliński, „Kolinek” Wysokie Mazowieckie
Słoninka z lubczykiem – Krzysztof Wojtach, „Biebrzańskie Smaki” Szpakowo
Wyróżnienie:
Pasztet z gęsi – Alina Janowska, Czartoria
Ser swojski wędzony – Bożena Gołkowska, Olszynka
Produkty i przetwory z ryb
I nagroda:
Kotlet ze szczupaka – Beata Prejs-Siergiejewicz, Dłużniewo
Miody
I nagroda:
Miód majowy leśny – Małgorzata Ostapowicz, „Leśny Dworek” Kryłatka
Nagroda ARR:
Miód rzepakowy – Grzegorz Mikołajczyk, Pasieka PODR w Szepietowie
Wyróżnienie:
Miód „Wiosenne przebudzenie” – Oliwia Pawłowska, Szepietowo
Miód wielokwiatowy z Doliny Narwi – Agnieszka Zielewicz, Pasieka „Zielówka” Stanisławowo
W kategorii Produkty i przetwory pochodzenia roślinnego
Przetwory owocowe
I nagroda:
Galaretka z owoców czarnego bzu – Teresa Wasilewska, Dołubowo
Przetwory warzywne
I nagroda:
Kapusta kiszona w beczce – Teresa Wykowska, Łomża
Wyróżnienie:
Olej rydzowy z lnianki – Krzysztof Zembrowski, gosp. ekologiczne Bodaki
Produkty zbożowe:
Wyróżnienie:
Chleb razowy z gryką – Władysław Gryka, Suszczy Borek
Wyroby cukiernicze
I nagroda:
Ciastka siemiatyckie – Jolanta Posławska, Siemiatycze
Nagroda ARR:
Dziad, bakuchen – Teresa Biziewska, Wigry
Wyróżnienie:
Hajnowskie chrusty – Barbara Giemza, Hajnówka
W kategorii Napoje regionalne
Napoje bezalkoholowe
I nagroda:
Sok z kiszonego buraka – Anna i Marek Sienkiewiczowie, Czarna Wieś Kościelna
Napoje alkoholowe
I nagroda:
Zestaw wódek z Podlasia – Marcin Sarnacki, Old Polish Vodka Lewkowo Stare
W kategorii Inne produkty regionalne
I nagroda:
Kartacze – Andrzej Hryc, Jeńki
Nagroda Dyrektora PODR:
Pierogi mięsne z dziczyzną – Jolanta Kochańska, Jasionóweczka
Wyróżnienie:
Kakory – Maria Szmurło, Strabla
W kategorii „Od pola do stołu”
I miejsce:
Jaja od zielononóżek – Radosław Miłkowski, Osmola
II miejsce:
Piwa regionalne – Mariola Dziubonos, „Browar Markowy” Hajnówka
III miejsce:
Zupa z pokrzywy – Marta Kryjan, Czarna Wieś Kościelna
Do ubiegania się o nagrodę „Perła 2016” nominacje otrzymały:
- Szynka ze słoninką – Grażyna Putkowska, „Dażynka” Rotki
- Okoń w zalewie octowej – Monika Giczewska, Kurianki Pierwsze
- Lody tradycyjne – Nina Posławska, Siemiatycze
- Bankukchen :Raguolis” – Regina Pik, Puńsk
- Mielnicki korowaj weselny – Helena Datczuk, Moszczona Królewska
- Nalewka „Żenicha” – Jolanta Makar, Białystok
Joanna Czarkowska