Regionalny finał konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo odbędzie się 18 czerwca w Białymstoku. Poznamy najlepsze produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, napoje regionalne i inne produkty regionalne łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze) oraz zwycięzcę w kategorii „Od pola do stołu”. W tym roku oceniane będzie ponad 140 produktów. Głównym celem jest identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników oraz wyszukiwanie i promocja specyficznych produktów, charakterystycznych dla regionu, które mogą stać się jego wizytówką.
Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo organizowany jest od 2000 roku. W tym roku, pięcioosobowa komisja będzie wybierać te najlepsze z ponad 140 produktów, które po wstępnych zgłoszeniach zostały ostatecznie zakwalifikowane przez głównego organizatora krajowego – Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Kryterium kwalifikowania produktu to przede wszystkim związek z określonym obszarem geograficznym, posiadanie szczególnych cechami, wynikających ze specyficznych warunków klimatycznych i glebowych regionu. Powinien być wytwarzany w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie, zwyczajów oraz powinien być od dawna znany w okolicy.
Zakwalifikowane produkty będą oceniane w następujących kategoriach:
I – Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego (produkty i przetwory mięsne, z ryb, produkty mleczne, miody).
II – Produkty regionalne pochodzenia roślinnego ( przetwory owocowe, warzywne, produkty zbożowe , wyroby cukiernicze).
III – Napoje regionalne (napoje bezalkoholowe, napoje alkoholowe).
IV – Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).
V – „Od pola do stołu” – to specjalna kategoria, do której zakwalifikowane są produkty wytwarzane z lokalnych surowców i sprzedawane indywidualnemu odbiorcy. Jest ona również wsparciem dla tych wytwórców, którzy chcą promować owe produkty poprzez stronę internetową www.produkty.wrotapodlasia.pl
Organizatorzy Konkursu NKD – Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego oraz Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie zapraszają wszystkich producentów, których produkty zakwalifikowano się do udziału w regionalnym finale Konkursu Nasze kulinarne Dziedzictwo do Białegostoku w dniu 18.06 do Białostockich Spodków. Początek o godzinie 10.00, jednak ze względów organizacyjnych, wskazane jest wcześniejsze stawienie się, celem przygotowania stoiska.
Bliższe informacje pod nr. telefonu 86 275 89 38
Joanna Czarkowska