„Dożynki Wojewódzkie 2014” połączone z obchodami święta „Podlaskie Ziołami Pachnące” odbyły się w niedzielę 14 września 2014 roku w Białostockim Muzeum Wsi. Obchody Wojewódzkiego Święta Plonów rozpoczęły się uroczystą liturgią w Cerkwi Świętego Mikołaja Cudotwórcy w Białymstoku i Mszą Świętą w Bazylice Archikatedralnej Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny w Białymstoku.
Dalsze uroczystości miały miejsce w Białostockim Muzeum Wsi, które zainaugurował uroczysty pochód dożynkowy, w którym uczestniczyli przedstawiciele władz wojewódzkich i samorządowych, przedstawiciele instytucji działających na rzecz rolnictwa, a także duchowieństwo, reprezentanci poszczególnych powiatów z wieńcami dożynkowymi, rolnicy i sympatycy wsi i tradycji ludowych. Dożynkom przewodniczył Marszałek Województwa Podlaskiego Jarosław Zygmunt Dworzański, a honory Starostów Dożynek pełnili Zofia i Bogusław Krynicki oraz Krystyna i Eugeniusz Jaroszewiczowie.
Wyjątkową atrakcją Dożynek Wojewódzkich okazała się Wystawa Płodów Rolnych Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie. Zachwycała oryginalną formą i bogactwem eksponowanych zbóż, ziemniaków, warzyw i owoców. Dużym zainteresowaniem cieszyło się również wyjątkowe stoisko ekologiczne z ogromem owoców, warzyw i ziół z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych województwa podlaskiego. Ponadto odwiedzający stoisko mieli możliwość uzyskania wszelkich informacji i doradztwa w zakresie szeroko pojętego rolnictwa, nabycia „Wiadomości Rolniczych” oraz broszur i ulotek informacyjnych.
W ramach Święta Plonów odbyły się liczne pokazy zielarskie, wędzenia wędlin i rozruchu leśnej bimbrowni. Wybierano również najpiękniejszy wieniec dożynkowy, rozstrzygnięto konkurs kulinarny, a także nagradzano rolników w zakresie bezpiecznych żniw. W ramach dodatkowych atrakcji zorganizowano wystawę maszyn i sprzętu rolniczego Piknik Drobiowy, kiermasz rękodzieła, wystawy miodów, nalewek, ziół i wędzonych wyrobów mięsnych. Całemu wydarzeniu towarzyszyły występy zespołów folklorystycznych i degustacje specjałów tradycyjnej podlaskiej kuchni.
Główni organizatorzy Marszałek Województwa Podlaskiego, Dyrektor Muzeum Wsi oraz współorganizatorzy: Podlaska Izba Rolnicza, Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie i Wojewódzki Ośrodek Animacji Kultury.
Barbara Kalenik